måndag 22 april 2013

Macaroni and cheese, och en motvillig matbloggare

Det var sex dagar sedan sist, men - här har ni mig igen. Den numera något motvilliga matbloggaren. Om någon skulle fråga mig vad jag gör i stället för att blogga, så skulle jag svara att jag inte riktigt vet vart tiden tar vägen. Visst gör jag mer av sådant jag inte gjorde för bara några månader sedan, såsom att träna och att läsa skönlitteratur, men det är inte hela förklaringen.

Kanske letar jag efter en annan uttrycksform? Inget är omöjligt, men i nuläget är det Smaskens som gäller; bloggen jag tycker så hemskt mycket om och som varit en så stor och viktig del av mitt liv i så många år.

När jag inte bloggat regelbundet på ett tag, då tappar jag rutinen. Jag känner mig lite osäker. Kanske är det då en smula passande att det som tillagades här i kväll var äkta amerikansk comfort food. Givetvis från grunden, inga halvfabrikat så långt ögat kunde nå. Receptinspirationen hittade min man här, och jag kan skriva under på att lovorden i blogginlägget som länken leder till inte på minsta vis är överdrivna.

Detta var grymt gott. Barnen jublade. Vi vuxna fnissade nästan av lycka - kan det smaka så här bra av något så enkelt som pasta (vi använde sedani), ost och ostsås? Ja, det kan det. Colemans senapspulver, rökt paprikapulver och svartpeppar gav såsen en riktigt pikant smak. Osten bestod av diverse skalkar från lagrade ostar.

Denna amerikanska klassiker har nog en chans att bli en klassiker även i vårt kök. En av våra barns absoluta favoriträtter är stuvade, gammaldags makaroner. Jag tror nästan att makaronerna fick konkurrens i kväll.

Macaroni and cheese
Jag har cupmått till mitt förfogande. För den som inte har det kan jag nämna att i cup motsvarar cirka 2,4 deciliter.

400 gram makaroner, sedani eller annan kort, rörformad pasta
3 msk smör
3 msl vetemjöl
1 tsk Colemans senapspulver
2 krm starkt, rökt paprikapulver
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar efter smak
2,5 cups gammaldags mjölk
3 cups grovt riven lagrad ost
paprikapulver till dekoration

1. Koka pastan efter anvisningar på paketet. Häll av vattnet, och kyl sedan pastan genom att skölja den kallt vatten.
2. Lägg tillbaka pastan i kastrullen. Slunga den med en klick smör så att den inte klibbar ihop.
3. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsfast form.
4. Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen från plattan, och vispa ned vetemjöl, senapspulver, rökt paprikapulver, peppar och salt.
5. Häll i mjölken, och blanda väl. Koka upp såsen under omrörning, så att den tjocknar.
6. Rör ned 2 cups riven ost i såsen, och blanda så att den smälter och blandas helt med såsen. 7. Blanda såsen med pastan i kastrullen.
8. Häll hälften av pastablandningen i ugnsformen. Strö över hälften av den resterande rivna osten. Lägg på resten av pastablandningen och avsluta med ett lager ost. Strö över paprikapulver.
9. Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen, och tillaga i 20 minuter. Vrid därefter upp till 250 grader samt grilleffekt, så att ytan blir läckert gyllene.
10. Låt svalna 10 minuter innan serveringen.

8 kommentarer:

 1. Mums, måste testas! Tack för senast!

  SvaraRadera
 2. Det ska vara kul att blogga, inte något tvång! Fast vi gillar ju jättemycket att läsa vad du skriver förstås...

  Jag trodde inte att Macaroni and cheese var en rätt för mig, men så blev vi bjudna på en sån vansinnigt god variant när vi hälsade på amerikasläkten i Conneticut för några år sedan. Ditt recept lät lite likt, men jag minns det som att det möjligen var tomat i också?
  Funderar fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Roligt att ha dig här hursomhelst! :)

  /Sara
  - som hellre läser och tränar än lagar mat. Det överlåter jag till min man.

  SvaraRadera
 4. Känner igen mig i det där - ju mer sällan man postar, desto högre tröskel. Sedan är det väl så om man bloggat i flera år att man inte vill upprepa sig heller :) För min del har jag skurit ner på bloggandet för att jag jobbar så mycket och behöver hålla mig IRL på fritiden för att ladda. Du hittar nog en bra lösning som passar dig. Kram!

  SvaraRadera
 5. Jenny: Tack själv!

  Fröken Dill: Detta var verkligen delikat. Rekommenderas!

  Sara: Tack för de fina orden. Uppskattas!

  Anna B: Det är förrädiskt. Jag trodde nog aldrig det skulle gå så här långt. Nu måste jag nästan ta och bestämma mig för hur jag ska ha det. Just det där med att intye vilja upprepa sig, det ligger det en hel del i. Men - för att inte upprepa sig så måste man ha gott om tid att söka ny inspiration och att pröva nya saker. Jo, tjena... Plats för skratt ;).

  SvaraRadera
 6. Måste testa denna version! Gjorde Pioneerwomans för ett bra tag sedan och den var god men inte wow, och det var just wow jag ville ha!

  SvaraRadera
 7. Enda gången jag provat Mac&Cheese var i New York för några år sedan. Besvikelsen när rätten bara smakade pasta och ost var enorm. Jag litar på att din är godare. TYvärr inte så GI kanske?:-) //Sara

  SvaraRadera
 8. Vart köper du sedani-pasta?
  /Annika

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...