Helgen som gick har vi njutit av två helt fantastiska pastarätter. Här kommer den första av dessa. Rätten är en variant på detta recept Bon Appetit, som hittills i år varit överlägset bäst på att förse mig med inspiration.
Det är egentligen märkligt hur så få och enkla ingredienser kan resultera i något så makalöst gott. En av anledningarna till att det blev så bra som det blev är faktiskt att jag prövade en ny sorts bacon. Inget exklusivt, bara en oväntat bra produkt från ICA.
Ja, faktiskt, detta torrsaltade bacon rökt på alspån överträffade mina förväntningar på bacon man kan köpa i en vanlig matvarubutik. Fin smak, fast i konsistensen och inte en massa vatten som läcker ut när man steker det. Med beröm godkänt, helt enkelt.
Vårlöken kan ersättas med fin purjolök. Vitlök, timjan, grädde och parmesan - hur skulle det kunna gå fel? Pastan spänstig och al dente, så klart, annars fungerar det inte att blanda den med såsen. Såsen ska för övrigt inte vara alltför riklig, då dränker den pastan, och gör den obehagligt blöt.
Laga detta. Pröva detta. Jag kan inte tänka mig att ni blir anat än nöjda.
Pappardelle med bacon, salladslök och grädde
500 gram pappardelle
2 paket bacon, finhackad
1 stort knippe salladslök, strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk torkad timjan
2 dl vispgrädde
1 dl finriven parmesnost
nymald svartpeppar
1. Sätt på pastavatten.
2. Värm en emaljerad gjutjärnsgryta, och bryn baconet i omgångar. Låt baconet rinna av.
3. Fräs salladslök och vitlök i pannan i resten av baconfettet.
4. Lägg i pastan i kastrullen.
5. Häll tillbaka baconet i pannan, och rör ned grädden. Smula över timjan, och låt såsen koka upp.
6. Låt såsen småputtra några minuter och blanda sedan ned parmesanen. Smaka av med svartpeppar.
7. Häll av pastan, och blanda den genast ned den i såsen.
8. Servera omedelbart med mer parmesanost och svartpeppar.
Måste börja prenumerera på den! Ser verkligen jättegott ut och en rätt helt i min smak! Och kul med bra bacon i affärerna hemma med (här i bacon-land kan man faktiskt få tag i bra bacon i de flesta butiker), avskyr de där som vattnar sig i pannan.
SvaraRaderaGött! Det där baconet har jag faktiskt inte provat, ska kolla om vi har det. Alla varianter på carbonara = garanterad kärlek här hemma, fast jag lutar kanske lite mer åt äggstinn än med grädde.
SvaraRaderaTrevligt att laga mat med bra bacon. Receptet låter gott, det ska prövas.
SvaraRaderaHärligt bacon är ofta ett säkert kort. Älskar parmesan och vitlök:)
SvaraRadera