tisdag 2 april 2013

Sent om sider - en ny (fläskfärsbaserad) familjeklassiker

Detta är inte den första period då jag legat lågt på bloggfronten, och inte heller den sista. Jag tänker inte urskulda mig, men jag är medveten om att det inte är lika roligt att följa en oregelbundet och glest uppdaterad blogg som det är att följa en mer aktiv.

Nu finns det hopp om livet - ljusare dagar, ny inspiration och lust att laga något annat än den tunga vintermaten. Jag är (säkerligen i likhet med de flesta av er) mäkta besviken på våren, så som den hittills tett sig. I mitt fall tror jag det handlar om bristande verklighetsuppfattning. Jag tror nog, innerst inne, att jag bor i ett land där gräsmattorna ska lysa gröna och vårblommorna frodas i början av april. Vilket skämt. Efter att ha tilöbringat påskhelgen i ett snö- och isfritt Göteborg, var det med dystra känslor jag återsåg Stockholms snöhögar och isklädda gångvägar. Det är så långt kvar till det jag kallar vår.

Vad ska vi roa oss med under tiden? Själv tänker jag dela med mig av en ny familjeklassiker. Den tillagades för över en vecka sedan, och lovade på Facebook att dela med mig av receptet. Sent om sider kommer det, en fånigt enkel men rasande god pastasås på fläskfärs, kryddad med bland annat vitt vin, sött, rökt paprikapulver och chili. Frågan är ändå om inte det var den generöst tilltagna mängden nymald svartpeppar ao verkligen lyfte rätten?

Min glädje över den goda måltiden var särskilt stark då den just vid det aktuella tillfället tillagades enbart av vad kyl,frys och skafferi hade att erbjuda. Det är alltid lika barnsligt tillfredställande.

Pastasås på fläskfärs med vitt vin, rökt paprika och chili
500 gram fläskfärs (20% fett, annars får det vara)
olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklytor, rivna
1 tsk sött, rökt paprikapulver
0,5-1 tsk chiliflakes (efter smak
1 dl vitt vin
1 burk konserverade körsbärstomater
4 msk trippelkoncentrerad tomatpuré
1 dl vatten
mycket generöst med nymald svartpeppar
salt
0,5 tsk rörsocker
0,5 fl bladpersilja, finhackad

1. Hetta upp olovolja i en emaljerad gjutjärnsgryta. Fräs försiktigt schalottenlök och vitlök, utan att de tar färg.
3. Tillsätt fläskfärsen, och fördela den i grytan med en trägaffel medan den bryns.
4. Tillsätt paprikapulver och chiliflakes, och fräs någon minut
5. Häll över vinet, och låt det koka in nästan helt.
Tillsätt tomatkonserv, tomatpuré och vatten. 6. Salta, strö över sockret och krydda med svartpeppar - mycket generöst.
7. Låt såsen puttra under lock, på låg värme, i cirka 15 minuter.
8. Tag av locket, och låt såsen koka ihop på låg i ytterligare cirka 15 minuter. Blanda ned bladpersiljan mot slutet av tillagningen.
9. Smaka av med salt och förmodligen mer svartpeppar.

6 kommentarer:

 1. Instämmer till fullo med att det är 'barnsligt tillfredställande' att laga god mat av det som finns att hitta i skåp, kyl och frys.

  Ska absolut testa detta vid tillfälle!

  SvaraRadera
 2. Hellre kvalitet än mängd vad avser inlägg.
  Olika möjligheter till kylskåpsrensning. Bra tema.

  SvaraRadera
 3. Skönt vardagsrecept! Trodde jag kommenterat detta redan, men det hoppade nog ur telefonen. Nu vänder det, Annika, det börjar lukta vår på allvar även om nätterna är kalla.

  SvaraRadera
 4. Gjorde den igår, riktigt god, men känns som att jag saknar nån smak, skulle vilja ha nåt mer i, men kan inte komma på vad, svamp, kanske fläskfilé. Vad tror du om det

  SvaraRadera
 5. om man vill ha mer tyng i smaken så blir min standarslösning ofta att lägga till lite finhackad bacon eller rökt sidfläsk mer färsen eller att ta med lite spansk rökt paprika.

  /A

  SvaraRadera
 6. Hej
  När det står vitt vin så blir jag helt nollställd. Vilket vin då ( Namnet ? )
  Tack på förhand

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...