söndag 1 november 2015

Den sällsynta späda squashen (eller - varför är nästan all squash som säljs grov som en underarm?)

För några veckor sedan hittade vi riktigt späd, en squash bland i övrigt grova exemplaren i en butik vi ofta handlar i. Jag plockade snabbt åt mig dem, och förundrades samtidigt som så ofta förr över det faktum att de så sällan går att få tag på.

Vi är många som föredrar squash när den är späd. Jag kan verkligen inte begripa att man inte skördar squashen tidigare; i synnerhet inte de som själv odlar. Vem vill ha squash som är grov som en underarm? Tillräckligt många, uppenbarligen.

Nu ska jag inte tjata med om mina squashpreferenser. I stället ska jag berätta vad jag gjorde med den. Receptidén är varken originell eller avancerad. Vackert så. Snabbt gick det, gott blev det, och upplägget påminner mig en smula om när jag lagade orecchiette med romanesco och parmesankräm. Emellanåt behöver man påminna sig om hur fantastiskt hur gott det kan bli med så få ingredienser.

Om du inte är lika begränsad av dina squashpreferenser som jag är, rekommenderar jag dig att testa att laga detta även om du enbart hittar grövre exemplar.

Orecchiette med mjukstekt, späd squash och pecorino - en receptidé (2 portioner)
4 små, späda squash (cirka 250 gram), tunt skivad
150 gram orecchiette
1,5 dl finriven pecorino
olivolja
flingsalt
svartpeppar

1. Koka pastan enligt anvisningar på paket.
2. Hetta under tiden upp olivolja i en stekpanna, och fräs squashen den tills den mjuknat, utan att ta för mycket färg. Krydda med salt och svartpeppar.
3. Häll av pastavattnet, och slunga den nykokta pastan med squashen i stekpannan.
4. Strö över osten, och vänd ned den med pastan och squashen. 5. Servera omedelbart.

1 kommentar:

  1. Detta är något jag stört mig länge på nu, så skönt & höra att man inte är ensam! :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...