lördag 18 januari 2014

Orecchiette med romanesco och parmesankräm

Orecchiette av märket De Cecco är nu officiellt min favorit bland korta pastasorter. Sedan jag upptäckte denna pastasort har jag velat äta den mest hela tiden. I nuläget köper vi den i en liten italiensk delikatessbutik i Hötorgshallen. Säkert fins den på annat håll, men jag har inte tid att leta. I de matvarubutiker jag til vardags frekventera finns den i varje fall inte.

Härom dagen fanns fantastiskt fin romanescokål i matbutiken nära min arbetsplats. Dena kål är i sig så vacker att dess skönhet är skäl nog att köpa hem den. Givetvis hade jag ändå en matplan. Planen bestod i att skära itu kålen och dela den i munsbitar, koka dessa al dente och därefter blanda dem med parmesankräm och nykokta orechiette.

Ibland blir matplaner inte riktigt som man tänkt sig. Detta kan vara både bra och dåligt. Just i detta fall blev jag närmast lyriskt nöjd. Jag föreställer mig att det borde gå bra att laga till broccoli på samma sätt. Blomkål tror jag inte riktigt på i denna kontext. Det skulle bli för blekt, och smakerna för mjäkiga.

Jag skriver samma sak som jag skrivit många gånger förut: "en ny vardagsfavorit", "jag kommer laga detta snart igen". Enda problemet är att det inte alltid är så enkelt att hitta romanesco. Så, om du stöter på den - slå till.

Parmesankrämen komer från Gattimondo. Jag köper den i butiken Mi Piace i Nacka. Om du inte har möjlighet att få tag på denna parmesankräm, så ersätt den med finriven, långlagrad parmesanost av god kvalitet. Se receptet för ytterligare beskrivning.

Orecchiette med romanesco och parmesankräm (2 generösa portioner)
500 gram romanesco
250 gram orecchiette
4 msk parmesankräm eller 1 dl finriven, långlagrad parmesanost och 2 msk olivolja
svartpeppar ur kvarn
pepprig olivolja

1. Bryt isär romanescon i buketter och skär dessa i munsbitar.
2. Lägg romanescon i saltat, kokande vatten och tillaga tills den mjuknat, men fortfarande har kvar spänst.
3. Koka under tiden orechiette. Tag undan en kopp av kokvattnet innan du häller av det från pastan. För tillbaka pastan till kastrulen den kokat i.
4. Rör ned parmesankräm eller riven parmesan och olivolja i den nykokta pastan, så att allt blandas väl.
5. Vänd ned romanescon och ringla ned lite olivolja. Smaka av med svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...