söndag 8 november 2015

Nystart med vår CrockPot -
långlagad karré med miso till nudelsoppa

Som ni vet har jag de senaste åren lagat och publicerat många recept som passar för den som har en CrockPot, inte sällan med just fläskkarré som ingrediens. Det senaste året har vi emellertid ändrat våra matvanor en smula, och CrockPoten har därför använts mer sällan. Jag har inte varit det minsta kreativ, och inte heller funderat vidare mycket kring att pröva något nytt. Så blir det ibland.

Nu kommer det dock bli ändring på detta. Jag har hittat inspiration, och har en hel del bra recept på gång. Först ut är den karré jag långlivade i veckan som gick. Inspirationen kom ursprungligen från en nudelsoppa vår äldste son åt i London, när vi var där på höstlovet. I den soppan fanns förutom uddnudlar även fläsk med miso. Vad händer, tänkte jag, om man långlagar karré som smaksatts med enbart miso? Det kan ju knappast gå fullständigt fel?
Miso finns numera i de flesta större matvarubutiker. Fläskbuljong är däremot (konstigt nog) inte något som står att fina överallt. Där hänvisar jag till asiatiska butiker, eller butiker med östeuropeiska matvaror.

Karré, det är och förblir en av mina absoluta favoriter bland styckningsdetaljer, trots att vi numera snittar på tre vegetariska middagar per vecka. När vi äter kött blir det dessutom oftast kyckling; emellanåt fläsk, men ytterst sällan nötkött. Så kan matvanorna förändras med tiden. Nej, jag har inte tänkt bli vegetarian, men detta är en utveckling som kommit av sig själv, sedan ett drygt år tillbaka. Det hela förenklas mycket av att alla i familjen är förtjusta i baljväxter.

Hur gick det då med mitt föga våghalsiga experiment? Jo, resultatet blev lika bra som jag hoppats på. Karrén blev (så klart) smältande mör, och mison är en fantastisk smaksättare, som otroligt väl smälte ihop med fläskets sötma. Vi serverade fläsket sönderrivet och öst med den smakrika skyn från grytan. Fläskbuljong fick sjuda med skivade champinjoner. Udonnudlar kokades separat, och den enda ytterligare smaksättaren vad tunt skivad salladslök.

När det var dags att äta fyllde var och en sin skål med önskad mängd nudlar och karré, och fyllde därefter på med buljong (med eller utan champinjoner, enroende på familjemedlemmens inställning till dessa). Själv strödde jag generöst med salladslök överst i min skål, och njöt därefter av vad jag helt våghalsigt påstår kommer vara vinterns bästa soppa.

Nudelsoppa med misokryddad, långlivad karré (sex portioner)
Med denna mängd karré hade köttet räckt till minst två personer till. Man kan även servera mindre mängd i soppan, men just denna kväll var vi alla hungriga.
Misokryddad karré
1 kilo karré
cirka 3 msk miso
i msk neutral olja

1. Smörj in karrén med mison.
2. Pensla olja i botten av CrockPotens stekgryta.
3. Lägg i karrén, lägg på locket och tillaga på lägsta effekt i åtta timmar. 4. Inför serveringen: tag upp karrén ur CrockPoten, slit isär den och blanda med minst en deciliter av den smakrika skyn i grytan.

Nudelsoppa
250 gram udonnudlar
200 gram champinjoner, skivade
3 fläskbuljongtärningar
1,25 liter vatten
3 salladslökar, tunt skivade

1. Koka udonnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem i kallt vatten så att de inte klibbar ihop.
2. Koka upp vatten med fläskbuljongtärningar, tills det börjar sjuda.
3. Lägg i champinjonerna och låt sjuda i buljongen i tio minuter, utan att buljongen börja koka.
4. Duka därefter fram nudlarna, karré, och salladslöken i skålar, samt buljongen i sin gryta, och låt var och en ta för sig.

2 kommentarer:

  1. Misosmord karré låter riktigt bra, ser göttig ut också. Jag är en sådan himla periodare när det kommer till att använda croc-pot, men nu ska jag minsann dänga upp min på bänken igen.

    SvaraRadera
  2. Mat helt i min smak - måste testa mison som smaksättare till fläsk, ser så läckert ut! Jag äter också allt mer vegetarisk mat, när man väl kommit över puckeln att laga vegetariskt ser man bara möjligheter.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...