tisdag 2 september 2014

Kyckling korma

I fredags kväll stod jag för andra veckan i rad med en kall öl tillhands och lagade till en indisk kycklingrätt. En ganska fin tradition, om man nu ska tänka utifrån talesättet två gånger är en vana. Efter en arbetsvecka tycker jag det är avkopplande, ja, nästan lite meditativ, att i lugn och gå tunt i köket och förbereda kvällens måltid.

Jag hade letat runt bland olika recept på kyckling korma, och blev ärligt talat inte riktigt klok på de olika varianterna. Det slutade som så ofta med att jag skickade ihop en egen variant, och den blev faktiskt riktigt bra. En enda sak ska jag göra annorlunda nästa gång - jag ska skåla mandlarna.

Om jag är riktigt ambitiöst ska jag också plocka fram min gamla mandelkvarn, för mald mandel är torrare och beter sig annorlunda än mandel som krossats i mixer, där oljan tydligare tränger fram och gör blandningen blötare.

Småsaker, kan tyckas, men dessa skillnader kommer göra en väldigt god kyckling korma ännu godare. Jag är medveten om att korma är en mild rätt, men jag ville ändå ha en lite försiktig underton av chilihetta. Detta fick jag fram genom att ta en medelstark röd chili och kärna ur den. pröva er själva fram till hur ni vill ha er styrka. En liten smula chiliflakes kan förmodligen skapa en snarlik effekt.

Jag är ärligt talat fascinerad över att det går att laga så här god indisk mat hemma. Förr om åren var mina försök till indiskt ofta ganska misslyckade. Nu verkar jag (ta i trä) ha fått kläm på det hela. I början av veckan experimenterade jag med panir, indisk färskost, som jag under mina ungdomsår som vegetarian ofta tillverkade och stekte i smör och curry. Jag håller på och hittar tillbaka till detta recept, och när jag blir lite mer nöjd med alla proportioner ska jag givetvis dela med mig av resultatet.

Under tiden får ni hålla tillgodo med denna läckra kyckling.

Kyckling korma
1 kilo kycklinglårfiléer
neural olja till stekning
smör till stekning
1 stor gul lök
1 röd chili, medelstark, urkärnad
5 vitlöksklyftor
en tumstor bit färsk ingefära, skalad
1 kanelstång
8 gröna kardemummakapslar
2 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin, nymortlad
1 burk cocosmjölk
1 dl vispgrädde
1,5 tsk flingsalt
2 tsk råsocker
2 dl mandel, skållad och mald eller mixad

basmatiris och eventuellt färsk koriander till servering.

1. Putsa lårkycklingfiléerna och dela i mindre bitar.
2. Mixa lök, vitlök, urkärnad chili och ingefära.
3. Hetta upp olja i en vid, emaljerad gryta eller generös traktörpanna.
4. Fräs lökmixen i olja på medelvärme tills den mjuknat. Lägg över i en skål.
5. Häll mer olja i pannan, och fräs kycklingen runtom. Lägg över i en skål.
6. Blanda smör och lite olja i grytan eller raktörpannan. Frös de torra kryddorna på medelvärme någon minut.
7. Häll i cocosmjölk och grädde, och blanda.
8. Rör ned mandeln.
9. Lägg i lökfräset och kycklingen, och blanda allesamman.
10. Låt puttra under lock på medelvärme i 15 minuter.
11. Servera med basmatiris, och färsk koriander till den som så önskar.

10 kommentarer:

  1. Indisk mat är helt fantastiskt, kryddorna får det att dofta gott i hela köket. Nu har vi fått en väldigt bra indisk restaurang bara ett stenkast bort, så det blir faktiskt mer att äta där än att laga själv. Å andra sidan är det bra med ett gott alternativ när tiden är knapp...

    SvaraRadera
  2. Den som ändå hade det så väl, Fröken Dill - med en bra indier i närheten. Själv får jag ta saken i egna händer ;)

    SvaraRadera
  3. Jag lagar typ aldrig indiskt eftersom det finns bra takeaways över hela stan. T o m Marks & Spencers som man värmer i ugnen är bra så det är dåligt med ambitionen för min del. Men, efter att ha sett Rick Stein's Indien (rekommenderas!) har jag tänkt om. Och du peppar mig ytterligare. Stay tuned...

    SvaraRadera
  4. Lagade detta i helgen, kanongott. Men, var i hela friden får man tag i hela kardemummakapslar? Hittas inte på kryddhyllan på Ica och de thaibutiker vi har i småstan visste inte vad kardemumma är. Kan man köpa det via webben? Eller var får man tag på det?

    *kram* /Trollmamma

    SvaraRadera
  5. Jag jagade också kardemummakapslar i helgen. Tog hela kärnor jag hade hemma istället och mortlade. Funkade bra och blev en urgod variant på Annikas andra indiska gryta! Mums och tack för inspirationen och receptet.

    SvaraRadera
  6. E hann före mig, Trollmamma! Det går bra att ersätta med vanlig, hel kardemumma. Jag skulle uppskatta att det är ungefär fyra korn i varje grön kapsel. Ta kanske färre om du ska mortla dem.

    SvaraRadera
  7. Matarkivet: Förstår att du inte "behöver" laga själv ;). Men, det är kul, och förvånansvärt enkelt. Jag inväntar med spänning vad som komma skal från dig!

    SvaraRadera
  8. Ja, att det går att ersätta med vanlig kardemumma räknade jag ut själv, men jag vill ha tag i kardemummakapslarna! Det är även andra recept det ska vara sådana i, och så är det riktigt snyggt. Därför min fråga - Var. Hittas. Hela. Kardemummakapslar???
    //Trollmamma

    SvaraRadera
  9. Trollmor: SÅ bra att du själv kom på att de går att ersätta med vanlig kardemumma.
    Vad gäller var du kan hitta gröna kapslar, så är det väldigt svårt för mig att ge ett exakt svar på den frågan, då jag inte vet var du bor eller vilka butiker du har tillgång till i din närhet. Det finns ICA Kvantum/Maxi med oerhört välsorterade kolonialavdelningar, och det fins ofta grön kardemumma i så kallad invandrarbutiker med ett bredare och mer specialiserat utbud av kryddor och produkter.
    Det är mina tips. Lycka till!

    SvaraRadera
  10. Gjorde denna rätt häromkvällen - det blev jättegott! Tack! /Annika

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...