tisdag 9 september 2014

Daal på röda linser - så enkelt, så gott

Röda linser är en sådan där fånigt billig råvara. Obegripligt prisvärd, även när man köper ekologiska linser. Det går knappt att förstå att det ens kan finnas någon ekonomi i att sälja dem?

När nu linserna är så prisvärda, då tycker jag man ska satsa lite extra på exempelvis en sådan råvara som cocosmjölk. Personligen köper jag numera bara ett märke av cocosmjölk, nämligen Kung Markatta, dåjag blev mäkta irriterad av att se innehållsförteckningen på de andra märkena i min butik. Om du i likhet med mig tycker det räcker fint med att cocosmjölk innehåller cocosnöt och vatten; om du känner att du klarar dig utan exempelvis emulgeringsmedel och förtjockningsmedel, då tycker vi lika.

Jag har en plan den här hösten att försöka vidga mina vyer och hitta en ny repertoar för våra middagar. Detta gäller såväl vardag som helg. Vi gör inte så förfärligt stor skillnad mulan dessa, annat än att vi ofta ägnar oss åt rätter som tar lite längre tid på helgerna; precis som så många andra.

I detta upplägg gäller förnyelsen även en ärlig strävan att laga mer vegetarisk mat. Jag ställer höga krav på hur sådan ska smaka, och i min värld ingår inte produkter av sojaprotein eller quorn. Jag är old school, och gillar baljväxter.

Hemligheten bakom denna oerhört goda variant på den indiska linsgrytan är ingen hemlighet. Det kan väl inte bli annat än gott, med sådana ingredienser och kryddor? Jag tycker det är viktigt att linserna får koka ganska länge på låg temperatur, då jag föredrar dem mjuka. Detta är dock en ren smaksak.

Den som vill kan blanda i bladspenat mot slutet, men så våghalsig var inte jag, då det hade kunnat orsaka ramaskri här hemma. I stället smörstekte jag bladspenat med vitlök och en finhackad, grön chili. Ett väldigt gott grönsakstillbehör som passade perfekt till.

En liten improviserad raita är inte heller dumt att ha till daal. Jag smaksätter själv helt oortodoxt gräddfil eller fjällfil med honung, flingsalt, mald spiskummin och torkad mynta.

Dall på röda linser
Jag råkade använda en ovanligt mild grön chilifrukt, och fick därför hotta upp min dala med en gnutta chiliflakes mot slutet. Den ska vara åt det milda, men ändå ha en diskret underton av chili - så tycker jag.

neutral olja
25-50 gram smör
1 grön chilifrukt, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
1 msk riven ingefära
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderfrön, nystötta
1 tsk spiskummin, nystötta
1 kanelstång
6 gröna kardemummakapslar
1 tsk socker
2 tsk flingsalt
2 dl röda linser
1 burk cocosmjölk (400 gram)
1 paket passerade tomater (400 gram) lime- eller citronsaft efter smak
chiliflakes efter smak

1. Heta upp olja i en traktörpanna eller emaljerad gjutjärnsgryta. Fräs lök, vitlök och olja på medelvärme tills löken mjuknat.
2. Tillsätt de torra kryddorna, och eventuellt en skvätt olja; låt dem steka med löken helt kort.
3. Rör ned i linserna
4. Blanda i cocosmjölk, passerade tomater, socker och salt..
5. Koka upp, rör noga runt, sänk temperaturen och lägg på lock.
6. Låt koka på låg värme i cirka 20 minuter. Titta till emellanåt, rör runt, och tillsätt eventuellt lite vatten.
7. När linserna är mjukkokta ska smöret röras ned. Det är inget måste, men det blir väldigt gott.
8. Smaka av med lime- eller citronsaft och vid behov chiliflakes.

5 kommentarer:

 1. Härligt med vegetarisk inspiration! Låter väldigt gott också. Undrar om man får J att äta linser igen? Han levde tydligen på det mellan mars och juli, när köksbygget gjorde att han bara hade microugn att tillgå för matlagningen. Gick tydligen att koka linser i micro...

  SvaraRadera
 2. Första gången jag fick godkänt av barnen på linsgryta, tack vare receptet ovan! Så nära Daal Makhoni på Tre Indier (Södermalm), som den serverades för ett par år sen, jag kommit. Nästa gång skall jag komplettera med bockhormnsklöver.

  SvaraRadera
 3. Helt fantastisk, blir en ofta återkommande maträtt framöver.

  SvaraRadera
 4. Undrar varför du inte vill äta quorn? Är väl mykoprotein (ett svampprotein)?
  Följer dig på Twitter och det är toppen att ha hittat din blogg!
  Sarah

  SvaraRadera
 5. Hej Sarah!
  Kul att du hittat hit. som svar på din fråga så har jag helt enkelt väldigt svårt för attrapper. Jag äter vegetariskt för att jag gillar grönsaker och baljväxter, inte för att jag vill äta korv eller produkter som ska efterlikna animalisk färs eller sttyckningsdetaljer. Det smakar inte bra i min mun, helt enkelt. Och så tycker jag helt enkelt att det känns så onödigt när det fins så mycket annat att äta som verkligen smakar gott. Så: hellre en kryddig, mustig tomatbaserad böngryta än stroganoff på vegokorv med havregrädde :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...