tisdag 2 september 2014

Nutella gelato - perverst gott

Det var väldigt längesedan jag publicerade ett glassrecept här på bloggen, och sanningen att säga har det inte tillverkats så mycket glass i det här huset det senaste halvåret. Glasstillsatsen till vår KitchenAid professional har åkt fram vid några enstaka tillfällen när vi haft middagar med vänner, och då har resultatet rört sig om gamla klassiker. Vaniljglass, gärna smaksatt med bourbon.

Under sommaren har jag glatt smaskat i mig gelato, och då är det kanske inte så konstigt att lusten väckts att pröva att göra egen sådan. Gelato innehåller med mjölk än grädde, och har en i mitt tycke smidigare och frodigare konsistens. Ni vet att jag älskar grädde, och minst av allt är fettskrämd, så det enda skälet till att jag prövar att byta ut grädde mot större mängd gammaldags mjölk är att vidga mina vyer och pröva något nytt.

Detta recept på nutellagelato florerar på många håll på internet. Jag kan omöjligt ange dess ursprung, men jag kan intyga att det rsulterar i en löjligt och glass. Obegripligt god, om man i likhet med mig och mina barn tillber Nutella. Förgäves har jag letat efter ett likvärdigt alternativ, men denna italienska hasselnöts- och chokladkräm är alltjämt den starkast lysande stjärnan på himlen.

Som alltid gäller att ju kallare glassmeten är när du häller den i maskinen, desto bättre blir resultatet. Jag vet inte hur denna gelato blir i en enklare glassmaskin. I mitt nästa liv önskar jag mig en maskin med inbyggd kompressor, men i längden är jag nöjd med vår KitchenAid professionals starka motor.

Bortsett från den goda smaken och behagliga konsistensen, så gick denna gelato också väldigt bra att forma till kulor genast den togs ut ur vår frys. Den är helt enkelt mer formbar än vanlig gräddglass.

Jag har en sats med cupmått som jag använder när jag lagar mat efter amerikanska recept. Om du saknar sådana, är det följande som gäller:
1 cup motsvarar 2,25 dl
0,5 cup motsvarar 1,1 dl
0,25 cup motsvarar 4 msk

Nutella gelato
2 cups gammaldags mjölk
1 cup vispgrädde
0,5 cup råsocker + 0,25 cup
4 äggulor
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 cup Nutella
0,5 cup rostade hasselnötter, grovhackade, till serveringen

1. Värm mjölk, grädde, 0,5 cup råsocker samt vaniljpulver i en kastrull.
2. Vispa äggulorna med resterande 0,25 cup råsocker.
3. Rör ned äggvispet i den varma gräddmjölken, och sjud försiktigt, utan att blandningen börjar koka.
4. Blandningen sväller en smula, och då är det dags att dra den från plattan.
5. Vispa ned nutellan i smeten. Låt den svalna, och därefter kylas ned i kylskåp; gärna över natten, men minst ett par timmar.
6. Kör den kala glassmeten i din glassmaskin enligt dess anvisningar.
7. Kyl gärna ned en skål eller en form i frysen medan glassen fryses i glasssmaskinen.
8. Stjälp ned den färdiga glassen i den kylda lådan eller formen.
9. Låt glassen stå i frysen ett par timmar. Servera med rostade, hackade hasselnötter.

3 kommentarer:

 1. När ska Nutellan blandas i?

  SvaraRadera
 2. Är vaniljpulver = vaniljsocker? Kan man ta en vaniljstång istället?

  Åsa det bör vara i slutet på steg 4 som Nutellan ska i.

  //Martin

  SvaraRadera
 3. Hej Åsa och Martin!
  Nu är tillagningsbeskrivningen korrigerad. Tack för att ni läste så uppmärksamt.
  Jag använde ekologiskt vaniljpulver. En halv vaniljstång skulle nog vara bästa "alternativet".

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...