torsdag 3 juli 2014

Robertson loves färskpotatis -
örtig potatissallad med citron och fetaost

Ny månad, ny råvara och nytt recept från mig i kampanjen Robertson loves Sweden. Jag måste faktiskt erkänna att jag inte är någon dyrkare av färskpotatis, men den här salladen blev suveränt god. I mitt tycke är potatis bäst om man gör något med den, vare sig vi pratar om förskpotatis eller vinterpotatis.

I det här fallet har jag vågat mig på en ganska dramatisk och smakstark dressing, som inte minst gått hem alldeles utmärkt när jag bjudit på salladen. Många har höjt förvånat på ögonbrynen när de känt smaken av citronsaft och skal, och jag måste säga att jag själv tycker att just dessa ingredienser gör att salladen sticker ut. Rosmarin är inte heller den vanligaste kryddan i en sallad, men tveka inte, det blir alldeles strålande gott.

Jag gjorde en rejäl sats som inte gick åt, då vi hade många rätter på bordet, och jag hade därför med mig salladen som lunch till jobbet i flera dagar. den är helt ärligt precis lika god kylskåpskall som ljummen, och fungerar precis lika bra dagen efter - ja, till och med i en så föga smickrande kontext som en snabb jobblunch. Om jag skulle förbereda den skulle jag blanda ljummen potatis med smaksatt olja, men vänta med att tillsätta fetaosten. När den ska serveras skulle jag ta fram den i god tid, så att den hann bli rumstempererad. Därefter skulle jag ringla över lite mer olja, blanda den på nytt, för att slutlogen smula över fetaosten.

I glaset serveras den halvsöta, fruktiga Robertson Chardonay, som fungerar mycket väl till salladens örtiga dressing, och till fetastes sälta. Men vad serveras till potatissalladen? Nästan vad som helst, skulle jag lite vågat vilja påstå. Fågel, nöt eller fläsk - eller, varför inte lammkotletter? De skulle sannolikt passa som hand i handske med örterna och fetaosten.

Örtig färskpotatissallad med fetaost (4 portioner)
Detta är en riktigt smakrik och fin potatissallad, som passar lika bra till grillad lax som till fläskkarré eller lammracks. De kraftfulla smakerna till trots är det ändå potatisen som spelar huvudrollen. Salladen smakar lika bra ljummen som kalla.

1 kg färskpotatis

Dressing: 0,5 dl fruktig olivolja
1 msk färskpressad citronsaft (zestat citronskal, efter smak)
1 liten vitlöksklyfta, finriven
svartpeppar från kvarn
2 msk färsk rosmarin, finhackad
0,5 dl bladpersilja, finhackad

100 gram fetaost

1. Dela färskpotatisen i jämnstora bitar och koka varsamt i cirka 15 minuter, eller tills potatisarna känns färdiga om du provsticker.
2. Blanda under tiden ingredienserna till dressingen (inte fetaosten) i en rymlig bunke.
3. Häll av vattnet från potatisen, och låt den ånga av några minuter.
4. Häll den varma potatisen över dressingen, och vänd varsamt runt dem med hjälp av en slickepott eller annat mjukt köksredskap, som inte mosar potatisarna.
5. Låt salladen svalna i cirka 10 minuter, och smula slutligen över fetaosten.
6. Blanda alltsammans. Ringla eventuellt över lite extra olivolja innan serveringen.

1 kommentar:

  1. HELT i min smak, Annika. Nästa gång det vankas potatissallad blir det din variant. Mums!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...