lördag 5 juli 2014

Inspirerad salad - gravad lax, spenat, fänkål, gräslök och dijonvinaigrette

Denna sallad härstammar från julbordet på Långbro Värdshus, som jag avnjöt i sällskap av min familj och mina föräldrar söndagen den 22:e december förra året. Tro det eller ej.

Salladen i fråga var en av de mest minnesvärda rätterna på det rent generellt fantastiska julbordet. På Långbro bestod salladen av tärningar av Salmalax, på en bädd av spenat och tunt hyvlad fänkål, beströdd med kapris och pressad med en närmast trögflytande dijonvinaigrette. Jag bar den med mig i flera månader; tänkte på den, och funderade på när jag skulle försöka mig på att återskapa den.

Min variant på salladen kom att skilja sig en smula från originalet. Ja, kanske till och med skilja sig ganska så mycket. I stället för Salmalax valde jag gravad lax skuren i små tärningar. Orsaken var att min sallad skulle serveras på buffé, under öppet hus, en av de varmaste dagarna i maj. (Dagen då jag hade min 40-årfest, närmare bestämt.)

I stället för kapris strödde jag finhackad gräslök över salladen. Spenat, tunt hyvlad fänkål och min mans grymma dijonvinaigrette - det blev en fullträff.

Faktum är att salladen blev en tillräckligt vinnande fullträff för att jag skulle våga mig på att servera densamma på min arbetsplats sommarlunch, några veckor senare. Även där rensades faten.

Nu släpper jag min bomb - jag har inte smakat denna sallad. På min 40-årsfest gick maten åt, så till den milda grad att jag knappt åt en munsbit själv. På min arbetsplats sommarlunch avstod jag från salladen då jag insåg vilken strykande åtgång den hade (jäklar vad ni var hungriga, kära arbetskamrater).

Om ni nu frågar er hur jag kan blogga om en sallad som jag själv inte smakat på, så får jag helt enkelt motivera det med att en betydande del av min vänkrets samt mina arbetskamrater bevisligen tyckt att salladen var så god att de länsat faten. Det borde väl kunna vara ett tillräckligt gott skäl?

Gravlaxsallad med spenat, fänkål, gräslök och dijonvinaigrette (på buffé till cirka 10 personer)
1 stor påse färska spenatblad (200 gram)
1 fänkål, ansad
1 kruka gräslök, finhackad
300 gram gravad lax, tärnad

Dijonvinaigrette (på en höft>
0,5 dl mild olivolja
0,5 dl äppelcidervinäger
2 tsk dijonsenap
2 tsk honung
1 liten vitlöksklyfta, finriven
flingsalt
svartpeppar

1. Blanda vinäger, senap, honung och vitlök.
2, Vispa i oljan så att dressingen tjocknar. Smaka av med honung, vinäger (beroende på hur bitsk och söt du vill ha din dressing).
3. Avsluta med att tillsätta salt och svartpeppar, och smaka av dressingen på nytt.

Monteringe:
1. Skölj och slunga spenatbladen, och arrangera dem på ett rymligt fat.
2. Strö över tärnad lax.
3. Hyvla över den ansade fänkålen mycket tunt, med hjälp av en vass mandilon (eller skär den tunt med riktigt vass kniv).
4. Strö över gräslöken, och ringla slutligen över dijonvinaigrette. 5. Servera omedelbart.

1 kommentar:

  1. Jag ska göra den till mina nya jobbisars sommarlunch!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...