torsdag 6 mars 2014

Robertson loves Sweden -
Mac and cheese på Västerbotensost med pancetta, örter och ugnsrostade tomater

I går skrev jag om upplägget kring och bakgrunden till mitt samarbete med Robertson. Den första råvaran i mitt samarbete med PrimeWineGroup och Robertson är Västerbottensost, och den använde jag mig av för att smaksätta en riktigt episkt god mac and cheese - (helt enkel, amerikans makaronilåda, om man så vill).

Utöver den smakrika och goda osten smaksatte jag rätten med pancetta och örter, för att ge ännu mer smak och karaktär. Den toppas av ugnsbakade, mustiga tomater, och jag kan lova er att detta är comfort food som tilltalar de flesta. Samtidigt med en lite elegantare twist, som i mitt tycke höjer rätten från vardagsmat till lördagsmiddag.

Jag är alltid väldigt selektiv i mitt val av pasta, och just i detta fall ansåg jag att sedani var det bästa valet. Det är en kort pasta som binder såsen fint, och vars egenskaper gör att den pasar särskilt bra just i pastagratänger.

Till vår mac and cheese drack vi Robertson Cabernet Sauvignon, och det hela var en minst sagt tilltalande lördagsmiddag. Jag rekommenderar er att pröva detsamma. Så mycket känsla av comfort food än mac and cheese går knappast att åstadkomma.

Mac and cheese på Västerbottenost med pancetta, örter och ugnsrostade tomater
400 gram sedani (eller andra pastarör av durumvete)

Ostsås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4,5 dl gammaldags mjölk
3 msk frysta, hackade provencalska örter
3,5 dl riven Västerbottenost + 1 dl att strö över
salt och svartpeppar
150 gram pancetta, hackad

350 gram romanticatomater (små kvisttomater)

1. Koka pastan i saltat vatten efter anvisningar på paketet. Låt den rinna av och sköljd den därefter med kallt vatten så att den svalnar och inte klibbar.
2. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsfast form.
3. Smält smöret i en kastrull. tag kastrullen av värmen, och vispa ned mjölet. Späd med mjölken lite i taget, och vispa tills allt blandat sig.
4. Koka upp såsen under omrörning. Rör sedan ned örter och riven Västerbottenost. Smaka av med salt och svartpeppar.
5. Fräs den hackade pancettan i en stekpanna så att den får lite färg. Blanda ned i såsen.
6. Blanda slutligen pasta och ostsås. Häll ned i den smorda ugnsformen och strö över resterande mängd Västerbottenost.
7. Gratinera i mitten av ugnen i 20 minuter. Lägg sköljda kvisttomater i en smord liten ugnsform och ställ in i ugnen efter att 10 minuter gått.
8. Avsluta tillagningen med att köra grillfunktion i några minuter så att ytan blir vackert gyllenbrun.
9. Lägg på de ugnsbakade tomaterna när rätten ska serveras.

Missa inte möjligheten att tävla och vinna en Kitchen Aid För att delta i mars månads tävling tar du helt enkelt en Instagrambild på en maträtt med månadens råvara och taggar den med #robertsonloves och #vasterbottensost. Varje månad dras en ny vinnare. Regler hittar du här på hemsidan.

3 kommentarer:

  1. En riktigt god mac 'n cheese är grejer det och din låter förträfflig!

    SvaraRadera
  2. Det låter fantastiskt gott. Och stort grattis till samarbetet!

    SvaraRadera
  3. Matarkivet: Visst är det grymt gott? Detta var riktigt läckert.

    Pytte: Tack - och tack! Alltid trevligt att få ersättning för jobb :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...