torsdag 13 mars 2014

Älskade fredagskarré - på nytt sätt

En bild säger kanske mer än tusen ord, men bilderna gör
sannerligen inte denna läckra anrättning rättvisa.

Världens mest tacksamma köttbit att långlaga, ja, det är tveklöst fläskkarrén. För några veckor sedan kände min man för att frångå vår rutin att experimentera med pulled pork; som för övrigt nästan börjar kännas uttjatat, om det inte vore för att det är så vansinnigt gott.

Skillnaden mellan pulled pork och det min man gjorde med karré är inte dramatisk, men ändå så påtaglig att det faktiskt känns som en ny rätt. Karrébitarna fick ligga i sin rub i kylen över natten, men det går så klart bra att blanda köttet med rub strax innan bitarna ska läggas i grytan.

Resultatet blir smältande möra karrébitar. De kan enkelt mosas sönder med en gaffel, och vad man utöver dessa köttbitar fyller sin tortilla med, det är givetvis en ren smaksatt. Själv går jag igång på guacamole med koriander och chili.

Långlagade karrébitar med rub, lime och öl
Rub
1 msk vitlökspulver
1 msk chipotle
1 msk paprikapulver
1 msk svartpeppar
1 msk oregano, torkad
1,5 msk flingsalt
1 tsk korianderfrön

2,3 kilo fläskkarré

Saft från 1 stor lime
33 cl ljus lager

1. Blanda kryddorna till ruben.
2. Skär karrén i storlek motsvarande generösa grytbitar.
3. Se till att karrébitarna täcks av rub. Låt dem gärna ligga i kylen över natten.
4. Lägg karrébitarna i grytan, och häll över limesaft och öl. 5. Långlaga karrébitarna i CrockPot på lägsta effekt i 10 timmar.
6. Fiska upp de möra köttbitarna ur grytan med hjälp av exempelvis en hålslev, och låt dem rinna av i durkslag.

Om du inte har en CrockPot:
1. Lägg de rubtäckta karrébitarna i en emaljerad gjutjärnsgryta.
2. Häll över limesaft och öl.
3. Ställ in grytan i en kall ugn, sätt den på 80-90 grader, och tillaga i 10 timmar.

3 kommentarer:

  1. Det låter gott. Hemma hos oss är det mest J som kör crock-potten. Pulled pork i den tycker jag blir gott, men jag saknar lite stekytan. Kan man bryna köttbiten först, eller blir det bara bränd rub av det experimentet? Annars har vi långlagat pulled pork i en rök och den blev helt underbar, men det var ganska omständigt jämfört med den lättskötta crock-potten..

    SvaraRadera
  2. Testa att dra isär köttet och stek efter, super!

    SvaraRadera
  3. Fröken Dill: Jag bryner aldrig kött som ska ned i CrockPot. Tycker inte det behövs. Vete sjutton vad det beror på. Kanske Maillard-effekten? Lisa FW skulle säkert kunna svara.

    Anonym: Låter intressant, men varför? Hur serverar du det=

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...