fredag 31 januari 2014

Nyförälskad i bagels - mitt recept; mina knep

Ni vet säkert själva hur det kan vara - plötsligt minns man något man tycker väldigt mycket o, men inte ätit eller lagat till på alldeles för länge. Så var det för mig med avseende på bagels. Min man och min äldste son frukosterade på stan för några veckor sedan, och åt då riktigt goda bagels. Självklart väcktes tanken på att återigen baka själv.

Jag sökte mig tillbaka i bloggens svårnavigerade register och hittade mitt gamla bagelinlägg från 2008. Det känns som en evighet sedan; ett helt annat liv, och inte minst ett helt annat sätt att blogga. Jag skummade receptet och gav mig en lördagskväll för några veckor sedan i kast med att återskapa bagelmagi från förr.

Det gick inte bra. Inte alls. Jag var kaxig, och tänkte enbart på hur mycket bättre jag blivit på att baka under de år som förflutit. Receptets mått och steg avfärdade jag som onödiga. Resultatet blev små, kompakta och närmast rynkiga bagels. När de rostats och fyllt med gott pålägg var det fullt ätbara, men långtifrån fantastiska. Jag begrundade mina misstag. Vi googlade, och samlade kompletterande information och tips rörande bagelbakandets mysterier.

I lördags kväll bakade jag på nytt bagels, och nu blev de bra. Riktigt bra. Baserat på dessa mina erfarenheter vill jag förmedla följande budskap: följ receptet. De olika momenten kan tyckas onödiga och omständliga, kanske inte kemisk motiverade - vad vet jag? Det jag vet är att detta recept fungerar. Jag hyser stor förtröstan inte minst till mitt sista tillägg - det kalla vattenbadet. Resultatet blir alldeles rasande snygga och goda bagels.

Till vardags är jag en sådan där typ som förstör Socialstyrelsens statistik. Vare sig jag ska till jobbet eller till gymmet drar jag endast i mig en kopp kaffe med mjölk. På helgerna, däremot - då vill jag ha brakfrukost. Eller kanske snarare brakbrunch? Gärna bagels. Det kommer vi äta till söndagsfrukost många helger framöver.

Bagels (8 stycken)
Låt dina bagels svalna under kökshandduk när de gräddats färdig. Om du bakar dem på kvällen, och du ska äta dem nästa morgon, räcker det med att lägga dem i en plastpåse - annars behöver de givetvis frysas in. Vi klyver våra bagels och rostar dem lätt i vår smörgåsgrill inan vi fyller dem med pålägg.

1 paket torrjäst
3 tsk farinsocker
3 3/4 ljummet vatten
1 msk salt 1 liter vetemjöl (600 gram) polenta till bakplåtarna
2 msk sirap

1. Blanda jästen med en tesked farinsocker och det ljumma vattnet. Låt stå cirka 10 minuter, tills blandningen börjar bubbla.
2. Tag en rymlig bunke och blanda under tiden i de resterande två teskedarna farinsocker med hälften av mjölet och saltet. Rör ned det i degvätskan, och rör därefter ned resten av mjölet.
3. Kör degen i matberedare eller med elvispens degkrokar på låg hastighet i fem minuter, tills den är smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i en timme.
4. Tag upp degen på ett bakbord och dela den i åtta bitar.
5. Strö generöst med majsgryn på bakplåtspapper på plåtar. Förbered också en bricka med kökshandduk på.
6. Rundriv varje degbit, och tryck sedan pekfingret genom dess mitt. Snurra lätt och forma till en ring.
7. Koka upp vatten med sirapen i en rymlig kastrull. Häll upp kallt vatten i en bunke.
8. Lägg två bagels åt gången i kastrullen, och låt dem sjuda 30 sekunder på varje sida.
9. För över varje sjuden bagel till bunken med kallt vatten, så att de svalnar. Lägg dem sedan på kökshanduken för att rinna av, och sedan vidare till plåten.
10. Grädda dem i 250 grader i 10-15 minuter, eller tills de fått fin färg.

1 kommentar:

  1. Mmmmmm, bagels! Har bara bakat det någon gång, men det var faktiskt inte alls så svårt och blev väldigt gott. Måste nog snart avsluta den här självpåtagna låg-snabbkolhyderat-kosten...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...