söndag 2 februari 2014

Tema helgfrukost : amerikanska pannkakor

På tal om frukostvanor (och då syftar jag givetvis på inlägget om bagels härom dagen) kan jag nämna att lördagarna hos oss ofta bjuder på amerikanska pannkakor. På ICA finns frysta amerikanska blåbär, och jag brukar hälla ut dem på en tallrik och låta dem tina över natten i kylskåpet om jag vet med mig att det är blåbärspannkakor jag vill laga.

Receptet prövade vi oss fram till för många år sedan. Det är en hybrid av diverse varianter som helt enkelt råkar passa vår smak. Amerikanska pannkakor är säker mer söta och mindre salta än dessa, men de passar våra preferenser.

Det är viktigt att smöret är brynt innan smeten hälls ned i pannan, och att man inte steker pannkakorna på för hög värme. Då riskerar man alltför mörk stekyta i kombination med en i värsta fall för dåligt tillagad pannkaka.

Det givna tillbehöret är så klart lönnsirap. Jag är väldigt svag för Kung Markattas lönnsirap, som förutom att vara god också är KRAV- och Fairtrade-märkt. Det gör inte smakupplevelsen sämre.

Amerikanska frukostpannkakor
Smeten är ganska fast. Tag en slev av smeten och fördela den i stekpannan så att det pannkakorna inte blir för tjocka. Jag skulle nästan säga att jag delvis breder ut smeten med sleven. Pröva dig fram.

2 ägg
5 dl filmjölk
300 gram vetemjöl (cirka 5 dl)
0,5 dl råsocker
3 tsk bakpulver
2 tsk 1 tsk salt
3 krm ekologiskt vaniljpulver
smör til stekning
(250 gram amerikanska blåbär)

1. Blanda äggen och filmjölken.
2. Blanda de torra ingredienserna, och vispa ned dem.
3. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna.
4. Häll i ungefär en soppslev smet åt gången.
5. Stek på medelvärme, några minuter på varje sida. (I fallet med blåbärspankakor fördela bären över pannkakorna när smeten hällts ned i pannan)
6. Lägg de färdiga pannkakorna på en tallrik och täck dem med aluminiumfolie medan du steker resterande mängd, så att de håller sig varma.

3 kommentarer:

  1. Mmmm helgfrukost, mmmmm amerikanska pannkakor! Önskar mig sådant, särskilt så här års, men redan kl 7 sticker J iväg för att fiffa med nya lägenheten så vi hinner inte just nu.

    SvaraRadera
  2. Fröken Dill: Förstår att ni har fullt upp! Du får drömma om amerikanska pannkakor i det nya köket :)

    SvaraRadera
  3. Så himla gott! Speciellt med en klick smör tillsammans med lönnsirapen. :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...