onsdag 29 januari 2014

Den eviga jakten på bra helfabrikat
- och vad jag egentligen tar emot av företag

De som följer Smaskens.nu på Facebook har de senaste tre dagarna, vid lunchtid, kunnat se bilder på de soppor jag varit i färd med att äta. Jag blev nämligen i förra veckan tillfrågad om jag ville ta emot varuprover på färska, ekologiska soppor från företaget Delizie. Ni som är trogna läsare vet att jag är relativt sparsam med att recensera varuprover. Jag skriver oftast om produkter jag själv upptäckt, eller i varje fall köpt för egna pengar.

Min princip är att jag enbart tar emot varuprover som jag känner överensstämmer med mina preferenser och mitt konsumtionsmönster. Det är helt enkelt inte intressant - vare sig för mig som privatperson, eller som bloggare - att ta emot något som jag med största sannolikhet inte ens först blicken vid, än mindre stoppat i kundvagnen vid et besök på lokala matvarubutiken. I enstaka fall har det hänt att jag tagit emot något som verkat vara rätt, men som visat sig vara fel. Då har jag helt sonika valt att inte recensera produkten i fråga.

Några minns kanske inlägget från i höstas med titeln Min största matutmaning heter vardagslunch. Inläget handlade om mina våndor inför att släpa rester i plastlåda till jobbet, och min lösning blivit (och förblivit) att ta med soppa till jobbet.

Jag kokar ofta en rejäl kastrull soppa som räcker till många luncher. Men - ibland stämmer inte planeringen. Logistiken fallerar. Eller så glömmer jag helt enkelt lunchen hemma.

Vad gör jag då? När jag svurit och förbannat min glömska tvingas jag uppsöka matbutiken eller lunchrestaurangerna närmast min arbetsplats. Sorgligt, det är vad det är.

Tillbaka till de varuprover jag tog emot. Färska soppor, på i stort sett uteslutande ekologiska varor. Detta var sannerligen produkter som tilltalade mig. Jag fotade, smakade av och postade på både Facebook och Instagram. Första dagen åt jag morotssoppa. På Facebook fick jag en kommentar som löd som följer:

"Hur svårt är det att skala några morötter, fräsa lite lök o morötter, buljong o vad man vill ha i och koka själv? Mixa och sen är det klart! "

Mitt svar löd som följer:

"(...) det är hur enkelt som helst, och jag kokar själv lunchsoppor och tar med mig till jobbet varje vecka. MEN, och ett stort men, ibland glappar det, eller jag glömmer soppan hemma. Då tycker jag detta är ett oerhört trevligt lunchalternativ - jämfört med mycket annat trist som bjuds på lunchrestauranger eller i kyl- och frysdisken i mataffärer. Jag brinner för mat som lagas från grunden, men jag brinner också för att det ska finnas ett brett utbud av helfabrikat av god kvalitet. det ena utesluter inte det andra."

Efter dagens lunch, som bestod av en riktigt fin tomatsoppa smaksatt med apelsin och min favoritkrydda stjärnanis, fick jag följande kommentar:

"Hur mkt fick du för att recensera deras "fantastiska" produkter?"

Då snedtände jag fullständigt. Ni som läst här ett tag vet hur selektiv jag är med att recensera produkter. Jag kan därför inte anta annat än att den person som skrev ovanstående kommentar tror att jag tillhör den skara matbloggare som relativt okritiskt tar emot diverse varuprover och recenserar urskiljningslöst. Det står det dessa fritt att göra, men jag vill inte anklagas för något jag inte gjort mig skyldig till. Mitt svar löd därför som följer:

"jag anar en illa dold sarkasm i din fråga . Jag vet inte hur länge du följt min blogg? De som följt mig ett tag vet att jag är ytterst selektiv med vilka produkter jag recenserar. Jag skriver i stort sett uteslutande om sådant jag själv köpt och jag anger alltid om det är ett varuprov jag recenserar. De som läst mitt inlägg från i höstas om jobbluncher, soppor och trist lunchmat ser den röda tråden och förstår varför jag blir glad över att hitta sjysta helfabrikat som komplement till mina hemlagade jobbluncher. Detta är varuprover jag recenserar och jag har inte tagit emot någon ekonomisk ersättning för att skriva om dem. Jag tar betalt för att skapa recept för uppdragsgivare, inte för att skriva positiva recensioner om produkter jag gillar. Det gör många andra matbloggare däremot utan att blinka."

Kanske överreagerade jag. Det bjuder jag i så fall på. Sammanfattningsvis vill jag bara skriva att just dessa tre soppor jag fått smaka samtliga varit goda. Morotssoppan kommer jag inte köpa, men både potatis- och purjolökssoppan och tomatsoppan tilltalade mig så mycket att jag utan tvekan skulle köpa dem till lunch om jag glömt min egen soppa hemma. Nu återstår bara att se i vilken utsträckning det eventuellt kommer gå att få tag i dem i de butiker jag frekventerar.

Det är (dessvärre) ingen självklarhet att nya produkter dyker upp just där jag behöver dem - min erfarenhet är snarare den motsatta.

3 kommentarer:

  1. Tycker det är bra att vara ärlig om det är ett prov eller förtäckt reklam. Så bra att du säger som det är.

    SvaraRadera
  2. Kul med bra helfabrikat tycker jag och självklart ska man få recensera produktprover som man får hem och faktiskt tycker är bra. Om du inte hade tipsat om dessa soppor så hade vi andra kanske inte upptäckt dem, jag är själv överlag misstänksam över halvfabrikat och konserver och lusläser alltid innehållsförteckningen så dessa ska jag hålla utkik efter :-) Ha de gött!

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset - är själv inne i en riktig matlådesvacka på jobbet och då är det guld att få tips på bra helfabrikat!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...