fredag 2 juli 2010

Flädermoussetårta (med gelé) på
mandelbotten med halloncurd

Jag försöker förnya mig. Det är en ren nödvändighet, även fast jag gärna vill komma tillbaka till gamla klassiker på ett nästintill tvångsmässigt vis. När det kommer till tårtor, så är jag långt ifrån något annat än en anständig hemmakonditor. Jag saknar helt den typ av halvprofessionella utrustning som numera finns att tillgå i de flesta butiker. Detta till trots lyckades jag skapa en födelsedagstårta som föll precis hela familjen, inklusive mina föräldrar, i smaken. Enda undantaget var faktiskt att födelsedagsbarnet själv avstod från mandelbottnarna, men hon högg å andra sidan in på moussen och gelén med desto större entusiasm.

Fläder och hallon passar alldeles utmärkt bra ihop. Jag tyckte kanske att moussen blev lite väl söt, men den sötman bröts av fint genom att gelén var gjord på helt osötat saft från hallonen jag kokat halloncurd av. Jag skulle nog inte tveka att strunta i florsockret nästa gång; grädden är trots allt söt i sig, och flädersaften är inte direkt syrlig.

Om det är någon som inte tål eller inte tycker om mandel, så skulle jag utan tvekan våga mig på att baka tårtbottenreceptet på enbart vetemjöl. Jag tror också att det skulle fungera hur bra som helst att fylla tårtbotten med lemon curd (sådan finns ju att köpa numera), om man nu inte orkar stå och koka halloncurd.

Jag känner att jag inte riktigt lyckas få fram vilken strålande födelsedagstårta detta var. Med risk för att låta obeskrivligt klychig, drara jag därför till med följande vitnessmål - det här är en av de godaste tårtor jag någonsin smakat.
Där satt den.

Flädermoussetårta på mandelbottnar med halloncurd och gelé
Mandelbottnar
50 gram smör, rumsvarmt
2 dl råflorsocker
2 ägg
200 gram vetemjöl (drygt 3 dl) eller100 gram vetemjöl (drygt 1,5 dl)och 100 gram sötmandel, mald
2 tsk bakpulver
1 dl kolsyrat vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform, och pudra den lätt med mjöl.
Rör smör och socker mjukt i en bunke. Vispa sedan ned äggen, ett i taget. Blanda mjöl och mald mandel med bakpulver, och vänd sedan ned detta i äggvispet.
Edit 100910: Rör sedan försiktigt i det kolsyrade vattnet.
bred ut smeten i formen, och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Låt den svalna, och gärna vilaövertäckt ett par timmar, eller över natten.

Flädermousse
4 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
25 gram florsocker (cirka 0,5 dl)
2 gelatinblad, generöst blötlagda
3 dl vispgrädde

Blanda äggulorna och flädersaften i en kastrull. Värm sedan blandningen mycket försiktigt, under omrörning. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen, och rör så att de helt löses upp. Låt sedan blandningen svalna fullständigt i rumstemperatur.
Vispa grädden riktigt fluffig, men inte för fast. Vänd sedan försiktigt ned grädden i flädersmeten.

Hallongelé
1 dl avrunnen saft från tinade hallon
1 gelatinblad, generöst blötlagt

Värm saften, och smält ned det blötlagda gelatinbladet. Låt vätskan svalna några timmar tills dess att den börjar tjockna.

Tårtmontering:
Dela tårtbotten i två lika tjocka delar. Lägg tillbaka den nedre delen på springformens botten. Bred på cirka 1,5 dl halloncurd, lägg på den övre botten, och sätt sedan fast sidan på springformen. Bred därefter ut flädermoussen över tårtbotten. Försök att få ytan så slät det bara går. Mitt bästa tips är att låta tårtan stå och stelna någon halvtimma i kylskåp, och att därefter återigen gå över den med slickepott för att släta till ytan.
Skeda sedan försiktigt över gelén; försök att få den att täcka så bra det går. Förvara tårtan i kylskåp någon timma eller två innan den ska serveras.
Jag dekorerade tårtan med mynta, det absoluta favoritogräset i vår trädgård på landet.

I min fantasi lagar jag nästa gång en tårta med svartvinbärsmousse och limecurd. Detta gav blodad tand.

18 kommentarer:

 1. Detta låter väldigt gott och kommer definivt att testas i Vällingby!

  SvaraRadera
 2. Låter grymt! Som vanligt.

  SvaraRadera
 3. Mycket fin, beama hit en bit nu, tack!

  SvaraRadera
 4. Håller med födelsedagsbarnet om mandelbottnen, men man borde kunna göra den på en botten av digestivekex, typ cheesecake. Fyllningen hörs ju nämligen alldeles tokigt god!

  SvaraRadera
 5. Denna tårta måste jag bara testa! Eftersom jag älskade din cheesecake med rababer.

  SvaraRadera
 6. Jättefin tårta som låter gudomligt god!
  Grattis, det är så kul att lyckas över sina egna förväntningar.

  SvaraRadera
 7. Jag tror dig verkligen när du säger att detta är den godaste tårta du ätit. Tom jag som inte är himlastormande förtjust i tårta måste erkänna att det vattnas i munnen. Det här är en tårta i min smak, och den hamnar högt upp på att-göra-listan!

  SvaraRadera
 8. Den ser verkligen ut som den godaste tårtan! Mums för mandelbotten dessutom!

  SvaraRadera
 9. Å vad vacker den är, tårtan! Och vad god den låter...

  SvaraRadera
 10. Grymt snygg tårta! Dock tror jag inte den skulle vara i min smak för jag har väldigt svårt för fläder. Men som sagt, grymt snygg!

  Har du förresten kollat in denna sajt? Rätt underhållande.

  SvaraRadera
 11. det såg väldigt gott ut!

  SvaraRadera
 12. Ny tävling hos Den Rockande Kocken, missa inte den... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=153

  SvaraRadera
 13. Ett senkommet tack för alla kommentarer, jag kom ju av mig lite efter detta inlägg i samband med att vi åkte till landet!

  SvaraRadera
 14. Hej Annika,

  Vill bara säga Tack för tårtan, äter den nu i denna stund på min födelsedag och är grymt nöjd, både över ditt recept men oxå över att jag lyckades så bra med allt vispande och stelnande och smältande:)

  /Sofaja

  SvaraRadera
 15. Tack för tårtreceptet! Såhär blev min tårta: http://www.pickipicki.se/2010/09/en-tartdrom-med-fladermousse-och-hallon/ (inte lika snygg som din möjligen, men riktigt kalasgod!) :-D

  SvaraRadera
 16. Sofia: Tack, TACK - och förlåt att jag misssat att svara på din kommentar. Underbart att du gillade tårtan!

  Tina: Lika roligt att också du föll för denna frestelse med hallon och fläder. Och så snygg din tårta blev, dessutom!

  SvaraRadera
 17. låter jättebra jag ska använda bottnarna till min tårta med körsbärsgrädde o chokladcreme tack igen

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...