söndag 2 december 2012

Saffransmazarin till första advent

Nu ska jag strax jag sjunga in det nya kyrkoåret. Jag ska lyssna till vår äldsta dotters kör, och känna den stämning och det lugn jag helst skulle vilja präglade hela perioden fram till julafton. Jag har en stark önskan om att detta år njuta av december i fulla drag. Att låta varje enskild dag få åtminstone en liten touch av förväntan, stämning och goda julsmaker.

Mycket av min inspiration när jag under årens lopp bakat i advent har kommit från gamla klassiker och favoriter. Det är så härligt enkelt att ta en pålitlig trotjänare, och klä om den i vinterskrud. Temat för detta blogginlägg är inget undantag från regeln. Grundreceptet kommer från en mazarinkaka jag bakade till min pappa påsken 2010. "Saffransmazarin, det borde fungera hur bra som helst", tänkte jag en dag tidigt i höstas - sagt och gjort, här har ni den.

Som ni säkert förstår fungerade min idé alldeles utmärkt i praktiken; annars hade ni knappast i detta nu varit i färd med att läsa detta inlägg. Precis som sin föregångare är detta en kaka som smakar allra bäst dagen efter den bakats.

Faktum är att det är en av de mest hållbara kakor jag känner till. Vacker blir den också. Får man lov att fresta, så här den första advent?

Saffransmazarin till första advent
Förberedelser: 20 minuter
Gräddning: 50 minuter

Jag bakade denna kaka i en något vidare springform än jag tidigare använt, och det fungerade bra. För säkerhets skull minskade jag därför gräddningen med fem minuter.

1 ägg
3 dl råsocker
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 kuvert saffran, stött i mortel med en gnutta socker
1,5 dl gammaldags mjölk
0,5 dl sötmandlar, malda eller mixade<
0,5 tsk bakpulver
175 gr smält smör
180 gr vetemjöl (ungefär 3 dl)

Glasyr:
2 dl florsocker
4 tsk vatten

(zestat apelsinskal till garnering, om man så önskar) 1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Smörj och bröa en springform.
3. Vispa ägget med socker, saffran och vaniljpulver.
4. Blanda ned mjölken och det smälta smöret.
5. Blanda mjölet och bakpulvret, sikta det över smeten, och vänd sedan ned i smeten.
5. Häll smeten i formen, och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter.

Låt kakan svalna helt. Blanda sedan florsockret med vatten, lite i taget, så att glasyren inte blir för lös. Bred glasyren över kakan, och låt den stelna. Garnera eventuellt med zestat apelsinskal.

fredag 30 november 2012

Från jord till bord i Jönköping
- andra semifinalen i Årets kock

Den rasande snygga bilden har jag fått låna av
bästa Madeleine Landley på Landleys Kök

Tisdagen den 20 november ägde andra semifinalen i Årets Kock rum. Platsen var Jönköping, närmare bestämt den gigantiska Elmia-mässan. Skillnaden mellan denna andra semifinal och den första i Uppsala var större än jag hade kunnat ana. Redan vid infarten till Jönköping gjordes reklam för tävlingen, och väl på plats kunde jag konstatera att allmänheten lystrat till inbjudan då det enligt min ringa uppskattning dök upp minst lika många nyfikna Jönköpingsbor som matnördar och tillresta personer.

Ännu en bild från Landleys Kök

En av höjdpunkterna var för övrigt när Årets Kock Kas Lindberg tillredde råbiff tillsammans med en lokal bonde. Att lyssna på dessa båda herrars samspel var en ren fröjd.

Det fina med Årets Kock är att det vid de olika semifinalerna finns så mycket att se, smaka på och upptäcka. Den dignande matmässan som dukats upp på Elmia gjorde att även den besökare som var måttligt intresserad av själva eventet Årets Kock (och tro mig, sådana fanns det ett antal) lätt kunde fylla ett par timmar med fantastiska lokala matupplevelser.

Utställarna täckte in hela kostcirkel, ja, fågel, fisk och mittemellan räcker inte för att beskriva allt som bjöds. Det var både vackert och gott. Det enda som är tråkigt med sådana här fantastiska matmarknader (och då menar jag tråkigt enbart utifrån mitt eget, Stockholmcentrerade perspektiv), det är att de godsaker man smakar på inte alltid finns att köpa där man själv bor.

Å andra sidan är det ju det som är själva tjusningen. Vi vill ju åt det närodlade, det närproducerade och de lokala smakernas variation. Man kan inte både ha kakan och äta den - tyvärr.

Bilden är från Mormor Magdas hemsida

Det finns emellertid undantag. Ett sådant är Mormor Magdas därproducerade glass. Det är ofrånkomligen så att när en producents produkter blir tillräckligt efterfrågade, då hamnar de hos återförsäljare i Stockholm. Detsamma gäller Brostorps ostar. Brostorps ostkaka fick jag för övrigt nöjet att smaka på en middag med LRF Jönköping på kvällen efter semifinalen. Den var riktigt fin.

En producent vars produkter inte ännu inte finns att få tag på i Stockholm är Rudenstams. (De har en hemsida på gång.) Jag besökte deras gårdsbutik i sällskap av min vän och bloggarkollega Karoline Nordefors, som är Electrolux officiella bloggare för Årets Kock.

Sommartid är Karoline mer eller mindre stamkund hos Rudenstams sommartid, och jag kan instämma hennes lovsånger rörande detta ställe, för produkterna är fantastiska. Det jag smakade på under semifinalen var otroligt gott. Jag återkommer med ett separat blogginlägg dedikerat till denna gårdsbutik; så fin var den.

Till lunchen serverades Rudenstams ofilrerade äppelmust, en smakupevelse utöver det vanliga. Lunchen på semifinalen i Jönköping var för övrigt komponerad av lokalproducerade råvaror.

Så här löd beskrivningen av tallrikens innehåll:

Speltsallad med rostade rotsaker
Sjöarps rökta regnbåge
Senapssås
Rökt älgkorv från EM-Vilt
Paj med svartrökt bacon från Hugos och rårörda lingon
Surdegsbaguette från Chokladverkstan
Brostorps stora blå (delikatessost)
Äppelsallad från Rudu
Tomat från Söderlinds i Habo

det som mest föll mig i smaken var den fantastiska lilla pajen med Hugos charks svartrökta bacon, den aromatiska Bropsorps stora blå samt den mjälla, rökta regnbågen.

Det är ingen underdrift att beskriva matmarknaden i Jönköping som en orgie i lokalproducerat. Jag kan inte nämna alla producenter som deltog, men det var en upplevelse som fick mig att önska att jag hade större möjlighet att på regelbunden basis besöka gårdsbutiker och lokala livsmedelsproducenter. Med andra ord - en upplevelse som helt klart gav mersmak.

Under middagen med LRF Jönköping på kvällen kom jag i samspråk med bönder från Vetlandatrakten, som jag hade som bordskamrater. Det var väldigt spännande att se hur vi med vår helt olika bakgrund delade samma grundsyn på råvaror, och inte minst då på kött - jag har trots allt ett storstadsperskeptiv. Kanske är det inte så stor skillnad på en bonde och en matbloggare från Stockholm trots allt? Vi verkar helt klart dela samma värdegrund när det handlar om det vi odlar, förädlar och stoppar i munnen. Det kändes riktigt stort.

SMASKENS advent
- på annat sätt

I år blir det en annorlunda advent - av flera skäl. Först och främst blir advent annorlunda på grund av att vi till skillnad från de senaste två åren ska fira jul här hemma i Stockholm. Bara det är i sig en omställning. Det känns väldigt bra, ska tilläggas. I år ser jag fram emot att pynta huset, njuta av advent med familjen och verkligen anstränga mig för att inte stressa ända fram till julafton.

Jag har haft en hektiskt höst då orken inte riktigt räckt till allt jag vill och önskar. Som ett led i att försöka vända detta, att inte stressa, bryter jag min fyra år långa tradition att ha Adventskalender på SMASKENS. Jag bryter den i bemärkelsen att jag inte kommer publicera ett nytt recept om dagen mellan den första och tjugofjärde december.

Vad jag däremot tänker göra, utan minste betänklighet, det är att påminna er om alla de goda recept jag skapat eller omtolkat under årens lopp. Jag skulle vilja påstå att SMASKENS är en riktig guldgruva när det kommer till advents- och julrecept. Inte ens de mest trogna och minnesgoda bland er läsare kan rimligen ha full koll på fyra års skörd av decemberrecept?

Låt mig vara helt ärlig och säga att jag faktiskt inte ens själv minns allt jag gjort. Fyra kalendrar, från december 2008 till december 2011. Fyra gånger tjugofyra recept. Att minnas dem alla vore närmast att betrakta som sjukligt.

I år gör jag ett urval, och samlar jag ihop godsakerna i olika kategorier. Jag tänker mig att jag publicerar "Best of-inlägg" vid ett antal tillfällen från första advent och fram till jul. Däremellan får ni ta del av mina vanliga härjningar i köket.

Vad tror ni om detta? Jag tror själv att det blir bra. Riktigt bra.

onsdag 28 november 2012

Årets Kock: Andra chansen i Göteborg


I dag äger Andra chansen rum i Årets Kock 2013. Platsen är Göteborg, och jag är på plats hela dagen. Mina intryck kan ni precis som förra veckan följa på Facebookgruppen Smaskens.nu och mitt twitterkonto @SMASKENS.

Om du vill se tävlingen i så kallad realtid, streamas den även denna gång via länken här nedan:

Här är de tävlande i Andra chansen:

Jesper Bogren, Swedish Taste, Göteborg
Martin Brag, Pontus Catering, Stockholm
Martin Hansen, Grand Hotel, Lund
Fredrik Persson, Görvälns Slott, Järfälla
Dennis Säwström, Mahults Herrgård, Simlångsdalen
Johan Backeus, Restaurang Lux, Stockholm
Anders Dahl, Hufvudsta Gård, Mat & Möten, Solna
Robert Hedman, Görvälns Slott, Järfälla

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...