tisdag 6 februari 2018

White chicken chili

Plötsligt händer det! Hallå - är det någon som läser, eller har ala givit upp? De vore inte konstigt. Min personliga kokbok Smaskens har inte uppdaterats på mer än sex månader. Nu drabbades jag plötsligt av lust att dokumentera gårdagens middag. Den var enkel, och väldigt god, samt inte minst en perfekt vinterrrätt. Vem kan motstå en soppgryta med smältande mör, långlagad kyckling, bönor och majs? (Originalreceptet kommer från Epicurius.)

Jag tog det försiktigt med kycklingfonden, eftersom den an köper i butik lätt tar över smakmässigt. Jag hade tyvärr ingen hemkokt buljong. I ställt resonerade jag som så, att det faktum att kycklingen fick sjuda i den svaga buljongen i åtta timmar tillsammans med smaksättarna gul lök och stjälkselleri, nog ändå borgade för att soppgrytan trots allt skulle bli smakrik.

Kanske vill någon ha den mer salt? Smaka då av med flingsalt mot slutet. Personligen kunde jag tänkt mig dubbla mängden chili, men nu var det inte bara min smak som skulle råda. Det var helt rätt beslut, av gensvaret att döma från de familjemedlemmar som är känsligare för chilistyrka.

Hur bekvämt är det inte att ycklinglårfiléerna vare sig behöver putsas eller delas? De blir smältande möra av den långa tillagningen. När man mot slutet av tillagningen blandar ned bönorna och majsen går filéerna isär i lagom munsbitar alldeles av sig själva.

White chicken chili - på mitt sätt
2 msk olivolja
1 kg kycklinglårfiléer
2 gula lökar, finhackade
2 stjälkar selleri, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
8 dl vatten
2 tsk flingsalt
1 puck kycklingfond (Knorr Touch of taste)
0,5 tsk svartpeppar
2 msk ICA:s frysta gröna chili
2 tsk spiskummin
2 tsk korianderfrön, nymortlade
2 burkar cannelinibönor
ca 0,5 påse fryst majs (ICA basic)
en näve finhackad koriander + mer till servering

1. Häll olivolja i botten på CrockPot-grytan.
2. Blanda ned alla övriga ingredienser i grytan.
3. Häll på vatten, och blanda ned kycklingfonden.
4.Laga i CrockPoten på lägsta effekt 8 h.

Till servering: 1 lime
1 paket majstortillas
gräddfil

1. Blanda ner bönorna, majsen och cirka 0,5 deciliter hackad koriander i soppan, och höj temperaturen till max.
2. Kör soppan i CrockPoten på högsta effekt 30 min.
3. Rosta under tiden majstortillas i en stekpanna, eller grilla hastigt i en kontaktgrill, och skär i snibbar.
4. Klyfta lime, hacka upp grön chili och hacka upp koriander.

Servera med limeklyftor, hackad grön chili, gräddfil och grillade majstortillas.

7 kommentarer:

 1. Jodå, jag kollar med jämna mellanrum och använder den som receptbank. Tack ! :-)

  SvaraRadera
 2. Jodå, jag tittar fortfarande in då och då :) Tror du att man kan laga chilin utan Crock Pot?

  SvaraRadera
 3. Så god kycklingrätt! Vilket bra tips. Jag tänkte höra om du skulle vara intresserad av att gäst blogga hos oss och tipsa om fler goda recept för veckans middagar tex? Bloggen jag driver är ganska nystartad på en sajt som jämför matkassar och mat på nätet. Vore kul att höras!
  Vänliga Hälsningar
  Sofia

  SvaraRadera
 4. Du får uppdatera precis hur sällan du vill! Använder Smaskens som en källa till kvalitetsrecept och som receptbank. Har några klassiker som jag lagat många gånger. Tex frikadeller, lasagne, soppor och chokladtårtor. Idag gjorde jag din (eller är det din mans?) välsignade kycklingsoppa till lunch och din familjs chokladkaka till eftermiddagsfika. Drabbas av panikliknande känslor när jag tänker på att din blogg faktiskt kan vara borta en dag när jag går in på ett av mina bookmarkade recept. Vilken katastrof det vore! Som sagt, du får uppdatera precis hur sällan du vill. Det är kvalitén som räknas.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  har precis hittat dig. Ser underbart ut och ska genast åka och köpa mig en crock pot:-)

  Ser fram emot att få fler härliga inspirationer från dig:-)

  SvaraRadera
 6. Låter som en god soppa! Vi blir 10 pers runt matbordet i pingst. Mina vänner tycker dock inte att jag ska släpa med mig min slökokare på tåget mellan Stockholm och Duved, så frågan blir: Hur lång tid behöver den här soppan på låg spisvärme? /Catarina i Solna

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...