tisdag 10 september 2013

Bisarra cravings: brownies med mjölkchoklad-
och jordnötssmörtopping




Tidigare förhöll jag mig ganska likgiltig till jordnötter. Dessa i mitt tycke trista standardnötter dök som oftast upp i tråkiga sammanhang. Som regel alldeles för hårt saltade kändes de som det obligatoriska tillbehöret till blek standardöl på krogen.

Detta var innan jag upptäckte Snickers. Efter att bokstavligt talat ha sett ljuset, insåg jag att Snickers jämte Kexchoklad är mina två fulgodis-cravings.

Därefter upptäckte jag Sevans jordnötssmör. Jag insåg jordnötssmörets kulinariska storhet. Världen blev en smula vackrare.

Vad har nu detta med brownies att göra? Låt mig börja med att berätta (för de som inte är trogna bloggläsare) att jag har en förkärlek för att smeta topping och tryffel på tunga chokadkakor. Det är nog vad jag helst bakar; om, och när, jag bakar. 

Peanut butter brownies började dyka upp i de mest oväntade sammanhang. Det var som att något kallade på mig. Jag kämpade emot, men föll tillslut till föga - på sätt och vis.

Jag har låtit min brownie förbli ren, men smaksatt min mjölkchoklad med jordnötssmör. Funderade ett tag på att blanda jordnötter i smeten, men insåg att det skulle ha blivit för mycket. Nötterna jag strödde på när jag fotade var ärligt talat mer för estetiken skull än för smaken. Något för er att ta ställning till, när - eller om - ni själva bakar dessa mäktiga läckerheter.

Resultatet blev minst sagt godkänt. Återigen har jag mutat mig till mina barns kärlek. Strunt samma. Om dessa brownies kan få barnen att avstå från terapi, är de värda sin vikt i guld. Och då syftar jag inte på barnen.

Brownies med mjölkchoklad- och jordnötssmörtopping

Brownies mår bra av att stå kallt, och kakan är betydligt enklare att skära i om den är riktigt kall. Jag skär bort kanterna, delar den i munsbitar, ocg fryser in - perfekt att plocka fram en kvart innan jag sätter på kaffet.

Brownie:
200 g mörk choklad, hackad
150 g smör, rumstempererat
3 dl råsocker
1 msk äkta vaniljsocker
3 ägg
0,5 tsk flingsalt
60 gr vetemjöl (cirka 1 dl)
4 msk kakao
(enebtuelt saltade, hackade jordnötter att strö över)

Topping
0,5 dl vispgrädde
150 gram mjölkchoklad, hackad
1 dl jordnötssmör

1. Värm grädden i en kastrull.
2. Blanda ned den hackade chokladen i den varma grädden, och rör tills chokladhacket smält.
3. Blanda ned jordnötssmöret.
4. Låt toppingen svalna i rumstemperatur.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smöret med råsocker, vaniljsocker och salt. Vispa ned äggen, ett i taget.
2. Smörj ett bakplåtspapper och forma det efter en kvadratisk form, 24 gånger 24 centimeter.
3. Smält chokladen över vattenbad, eller i micro, och rör ned den.
4. Sikta över kakao och vetemjöl, och blanda ned dem i smeten.
5. Häll smeten i formen, och jämna till den med en slickepott.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter, beroende på vilken typ av form du använder. Provstick efter 30 minuter, så att kakan inte blir för välgräddad.
7. Låt kakan svalna. Bred på toppingen, och ställ den därefter i kylskåpet, eller ännu hellre en stund i frysen, innan du delar den.

söndag 8 september 2013

På begäran: min mans fabulösa ketchup
med chipotle och balsamvinäger

Ja, vad ska man säga? Ännu en av många goda hemkokta ketchups signerade min köksbegåvade bättre hälft. Att vara gift med en man som är bra i köket har helt klart sina fördelar. I synnerhet när man, som i vårt fall, kompletterar varandra. Jag skulle aldrig komma på tanken att koka ketchup. Han skulle aldrig komma på tanken att baka brownies med mjölkchoklad- och jordnötssmörstopping. Det är väl det som kallas att komplettera varandra?

När vi funderade på mat inför helgen längtade vi efter mustiga köttgrytor. Det gick nog knappast att tänka sig ett mer felaktigt val just denna helg, då vi haft sommarvärme, och njutit av ett septemberväder som måste varit det bästa i mannaminne. Snabbt ändrade vi våra planer, och landade i att grilla hamburgare. Det finns trots allt få saker som slår en vällagad burgare till lördagsmiddag.

Som ni själva ser på bilden här ovan hade jag, utöver makens ketchup, laddat min burgare med romansallat, avokado och rödlök. Själva burgaren bestod av nötkött smaksatt med riven gul lök, vitlök, finhackad bacon, svartpeppar och salt. Brödet var hembakat; enklaste sorten, med vatten som degvätska, och en rejäl skvätt olivolja i degen.

Senast jag bloggade om min mans ketchupkok hade orsakade detta helt oavsiktligt ett gigantiskt debacle. Denna gång tror jag vi är på den säkra sidan. Eller, som min man själv (med en rejäl portion humor) formulerar sig: För säkerhets skull så använde jag olivolja denna gång . Jag vill och vågar ju inte gå emot den samlade vetenskapen och på nytt gå över etablerade gränser för hur man gör så traditionstyngda saker som ketchup.

Håll tillgodo. Det här var sälsynt smaskigt.

Min mans chipotle-balsamico-ketchup
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyfta
1 tsk sött, rökt paprikapulver
1 tsk chipotlepulver
2 burkar Mutti krossade tomater
1 dl balsamvinäger
0,5 dl rörsocker strö
0,5 dl mörkt muscovadosocker
2 tsk salt

1. Riv löken och vitlöken. 2. Värm olivolja i en kastrull. 3. Lägg i lök och vitlök. Tillaga på medelvärme, och rör om. Det får absolut inte ta färg. 4. Tillsätt paprikapulvrer och chipoptlepulver, och fräs försiktigt under omrörning i cirka en minut. 5. Häll över tomatkonserv, balsamvinäger, socker och salt. 6. Låt alltsamman koka ihop på medelvärme till ketchupkonsistens, det vill säga omkring en halvtimma, eller så länge som du själv föredrar. Glöm inte att röra runt emellanåt, och passa noga så att det inte kokar för kraftigt. 7. Häll upp i en väl rengjord glasburk, och förvara i kylskåp.

onsdag 4 september 2013

Smaskens och son med kycklinglevermousse
- snart i en TV nära dig

I början på maj hade vi representanter från ett produktionsbolag här hemma. En hel dags TV-inspelning ägde rum, inför vad som ska bli ett avsnitt i en serie matlagningsprogram för och med barn. "Fågel, fisk och marängswiss" heter programmet, som gått i Barnkanalen tidigare säsonger. I höst kommer ni vid ett tillfälle få se vår äldste son laga kycklinglevermousse i TV, assisterad av sin ömma moder, det vill säga undertecknad.

Valet av rätt kan för en utomstående tyckas tillgjort. Ni som har lite insyn i mitt kök och i våra matvanor, ni vet att just kycklinglevermousse (och även pastej och paté) är en familjefavorit sedan flera år tillbaka. När programmet visas kommer ni också, om man inte redigerar för hårt, se hur hela min familj med stor entusiasm smorde kråsen med kycklinglevermousse, serverad på crostini och toppad med en fantastiskt god fikon-balsamico-röra från Gattimondo.

Nästa vecka ska sonen och jag tillbringa en dag i en studio för kompletterande inspelningar. Jag vet ännu inte när under hösten programmet där vi medverkar kommer visas, men jag skriver säkert några rader om det när det är aktuellt.Under tiden bjuder jag på receptet på sonens och mitt förbättrade recept; långt ifrån det första på just kycklinglevermousse här på Smaskens, men helt ärligt det absolut godaste hittills.

Kycklinglevermousse (som förrätt till 6-8 personer)

450 g kycklinglever
4 st schalottenlök
3,st vitlöksklyftor
1 selleristjälk
2 st sardellfiléer
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk dijonsenap
1 msk dijonsenap
0,5 dl Eau-de-Vie
1 krm svartpeppar
0,5 tsk torkad timjan
25 gr smör, rumsvarmt
1 dl vispgrädde + 1 dl vispgrädde

Till servering:
40 st crostini

1. Hacka lök, vitlök och selleri.
2. Stek dem i smör med sardellen och timjan.
3. Häll på Eau-de-Vie och låt koka in.
4. Putsa levern. Lägg den i pannan och stek den. Vänd några gånger.
4. Krydda med salt och peppar.
5. Lägg upp allt i en skål och låt svalna.
6. Mixa med senap, tomatpuré och 1 dl av vispgrädden.
7.Låt svalna i kylskåp.
8. Vispa 1 dl grädde och vänd ned i moussen.
9. Servera på crostini med en liten klick balsamicokokta fikon eller något motsvarande.

söndag 1 september 2013

Lyckad tapas-pastisch:
spanskifierade köttbullar i tomatsås

I fredags fick jag för mig att vi skulle äta plockmat av matigare karaktär. Inte bara bröd, ost och charkuterier, utan även några mer lagade rätter. Utöver min klassiker räkor i gudagod mnarinad fick jag för mig att experimentera med köttbullar. Ja, om det nu kan kallas experiment, när det handlar om såpass ofarliga aktiviteter som att byta ut sedvanliga smaksättare.

Jag lyckades i varje fall rktigt bra med dessa köttbullar, som jag måhända med falsk blygsamhet kallar tapas-pastisch och spanskifierade, bara för att helgardera mig i fråga om autenticitet. OM det nu är så intressant? Det vet jag inte, men det spanska köket är inte min hemmaplan, så mycket kan jag säga.

Det blev sherry, lagerblad och söt rökt paprika som fick spela huvudrollen i smakpaletten. Jag var medvetet försiktig med chilihetta i tomatsåsen. Den som så önskar ökar givetvis på denna ingrediens.

Spanskifierade köttbullar i tomatsås (tapasrätt för 6 personer)
Färssmeten smaksattes med kryddor från våra egna krukodlingar. Vår timjan är fantastiskt aromatisk och smakrik, så långt ifrån de hårt drivna färska butiksörterna man kan komma. Har du inte motsvarande färsk timjan att tillgå, så använd hellre torkad.

Köttbullar
500 gram finmald nötfärs
2 msk ströbröd
0,5 dl gammaldags mjölk
2 vitlöksklyftor, rivna
0,5 gul lök, riven (den andra halvan hamnar i tomatsåsen)
2 tsk färsk timjan, finhackad (eller 1 tsk torkad, smulad)
0,5 dl bladpersilja, finhackad
salt och svartpeppar

1. Blanda ströbröd, mjölk, örter, vitlök och lök och låt blandningen svälla några minuter.
2. krydda färsen med salt och svartpeppar och blanda den därefter noga med ströbrödssmeten.
3. Forma färsblandningen till valnötsstora köttbullar.

Tomatsås
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, riven
0,5 gul lök, riven
1 tsk söt, rökt paprika
0,25 tsk chiliflakes
0,5 dl torr sherry
1 burk krossade tomater
2 msk tomapuré
0,5 dl rött vin
1 tsk rörsocker strö
salt och svartpeppar

1. Hetta upp olja i en emaljerad gjutjärnsgryta.
2. Fräs vitlök, gul lök, paprikapulver och chiliflakes på medelvärme tills löken mjuknat.
3. Tillsätt sherryn, och låt den koka in i lökblandningen.
4. Blanda ned krossade tomater, tomatpuré och rött vin. 5. Krydda med socker, salt och svartpeppar.
6. Låt såsen koka ihop i 15-20 minuter, så att den reduceras.
7. Lägg försiktigt ned köttbullarna i såsen, och låt dem puttra i cirka 15 minuter utan lock. Vänd dem då och då, försiktigt, så att de inte går sönder.
8. Häll över de färdiga köttbullarna och såsen i en skål, och låt svalna. Servera rumstempererade eller kalla. De smakar lika bra vilket som.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...