söndag 8 september 2013

På begäran: min mans fabulösa ketchup
med chipotle och balsamvinäger

Ja, vad ska man säga? Ännu en av många goda hemkokta ketchups signerade min köksbegåvade bättre hälft. Att vara gift med en man som är bra i köket har helt klart sina fördelar. I synnerhet när man, som i vårt fall, kompletterar varandra. Jag skulle aldrig komma på tanken att koka ketchup. Han skulle aldrig komma på tanken att baka brownies med mjölkchoklad- och jordnötssmörstopping. Det är väl det som kallas att komplettera varandra?

När vi funderade på mat inför helgen längtade vi efter mustiga köttgrytor. Det gick nog knappast att tänka sig ett mer felaktigt val just denna helg, då vi haft sommarvärme, och njutit av ett septemberväder som måste varit det bästa i mannaminne. Snabbt ändrade vi våra planer, och landade i att grilla hamburgare. Det finns trots allt få saker som slår en vällagad burgare till lördagsmiddag.

Som ni själva ser på bilden här ovan hade jag, utöver makens ketchup, laddat min burgare med romansallat, avokado och rödlök. Själva burgaren bestod av nötkött smaksatt med riven gul lök, vitlök, finhackad bacon, svartpeppar och salt. Brödet var hembakat; enklaste sorten, med vatten som degvätska, och en rejäl skvätt olivolja i degen.

Senast jag bloggade om min mans ketchupkok hade orsakade detta helt oavsiktligt ett gigantiskt debacle. Denna gång tror jag vi är på den säkra sidan. Eller, som min man själv (med en rejäl portion humor) formulerar sig: För säkerhets skull så använde jag olivolja denna gång . Jag vill och vågar ju inte gå emot den samlade vetenskapen och på nytt gå över etablerade gränser för hur man gör så traditionstyngda saker som ketchup.

Håll tillgodo. Det här var sälsynt smaskigt.

Min mans chipotle-balsamico-ketchup
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyfta
1 tsk sött, rökt paprikapulver
1 tsk chipotlepulver
2 burkar Mutti krossade tomater
1 dl balsamvinäger
0,5 dl rörsocker strö
0,5 dl mörkt muscovadosocker
2 tsk salt

1. Riv löken och vitlöken. 2. Värm olivolja i en kastrull. 3. Lägg i lök och vitlök. Tillaga på medelvärme, och rör om. Det får absolut inte ta färg. 4. Tillsätt paprikapulvrer och chipoptlepulver, och fräs försiktigt under omrörning i cirka en minut. 5. Häll över tomatkonserv, balsamvinäger, socker och salt. 6. Låt alltsamman koka ihop på medelvärme till ketchupkonsistens, det vill säga omkring en halvtimma, eller så länge som du själv föredrar. Glöm inte att röra runt emellanåt, och passa noga så att det inte kokar för kraftigt. 7. Häll upp i en väl rengjord glasburk, och förvara i kylskåp.

1 kommentar:

  1. Den berömda ketchupen som fick en hel bloggosfär att darra och dras med...;-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...