onsdag 4 september 2013

Smaskens och son med kycklinglevermousse
- snart i en TV nära dig

I början på maj hade vi representanter från ett produktionsbolag här hemma. En hel dags TV-inspelning ägde rum, inför vad som ska bli ett avsnitt i en serie matlagningsprogram för och med barn. "Fågel, fisk och marängswiss" heter programmet, som gått i Barnkanalen tidigare säsonger. I höst kommer ni vid ett tillfälle få se vår äldste son laga kycklinglevermousse i TV, assisterad av sin ömma moder, det vill säga undertecknad.

Valet av rätt kan för en utomstående tyckas tillgjort. Ni som har lite insyn i mitt kök och i våra matvanor, ni vet att just kycklinglevermousse (och även pastej och paté) är en familjefavorit sedan flera år tillbaka. När programmet visas kommer ni också, om man inte redigerar för hårt, se hur hela min familj med stor entusiasm smorde kråsen med kycklinglevermousse, serverad på crostini och toppad med en fantastiskt god fikon-balsamico-röra från Gattimondo.

Nästa vecka ska sonen och jag tillbringa en dag i en studio för kompletterande inspelningar. Jag vet ännu inte när under hösten programmet där vi medverkar kommer visas, men jag skriver säkert några rader om det när det är aktuellt.Under tiden bjuder jag på receptet på sonens och mitt förbättrade recept; långt ifrån det första på just kycklinglevermousse här på Smaskens, men helt ärligt det absolut godaste hittills.

Kycklinglevermousse (som förrätt till 6-8 personer)

450 g kycklinglever
4 st schalottenlök
3,st vitlöksklyftor
1 selleristjälk
2 st sardellfiléer
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk dijonsenap
1 msk dijonsenap
0,5 dl Eau-de-Vie
1 krm svartpeppar
0,5 tsk torkad timjan
25 gr smör, rumsvarmt
1 dl vispgrädde + 1 dl vispgrädde

Till servering:
40 st crostini

1. Hacka lök, vitlök och selleri.
2. Stek dem i smör med sardellen och timjan.
3. Häll på Eau-de-Vie och låt koka in.
4. Putsa levern. Lägg den i pannan och stek den. Vänd några gånger.
4. Krydda med salt och peppar.
5. Lägg upp allt i en skål och låt svalna.
6. Mixa med senap, tomatpuré och 1 dl av vispgrädden.
7.Låt svalna i kylskåp.
8. Vispa 1 dl grädde och vänd ned i moussen.
9. Servera på crostini med en liten klick balsamicokokta fikon eller något motsvarande.

4 kommentarer:

 1. KUL och vilken duktig son! Själv är jag bara sååå ledsen att jag inte gillar lever i någon form. Kommer aldrig att glömma första besöket hos en ny dejt för många år sedan. Vi var, romantiskt nog, i Florens och han skulle bjuda på crostinis med om mycket omtalad hemlagad kycklingleverpaté. Den var säkert helt fantastisk, men inte för mig...

  SvaraRadera
 2. Vad skoj. Kan du inte hojta till när vi ska hålla utkik så att vi får se det...kanske länk i efterhand om vi missar. =)

  SvaraRadera
 3. Vad skoj. Kan du inte hojta till när vi ska hålla utkik så att vi får se det...kanske länk i efterhand om vi missar. =)

  SvaraRadera
 4. Kul val av rätt tycker jag! Många av mina vänner är skeptiska till just lever, tills jag ställer fram hemlagad kycklinglevermousse och t o m den störste skeptikern älskar det.

  Jag tycker att vi måste bli bättre på att äta upp alla delar på djuren vi slaktar, och detta är verkligen ett steg i rätt riktning. Om mina jämnåriga vänner är skeptiska mot inälvsmat kan jag bara tänka mig vad dagens barn är... generellt alltså, din familj undantagen! :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...