söndag 14 december 2014

Japanskinspirerade kycklingbullar i teriyakisås

Det var en fredag för några veckor sedan, klockan var närmare halv sex, och vi stod som vanligt som förlamade av beslutsångest på lokala ICA. Min första fredagsinstinkt lyder numera laxfajitas - förvisso en alldeles strålande fredagsrätt året om, men nu besinnade jag mig. Jag kände att det bara vore för illa att falla för första idé som dök upp.

Det är sådana gånger jag tackar mig själv för att jag är en så flitig användare av Pinterest. Jag pinnar allt intressant i receptväg som dyker upp. På så vis kunde jag denna fredagskväll som så många gånger förr slita upp telefonen och leta mig fram till något som vid ett tidigare tillfälle fångat mitt intresse.

Just därför blev det dessa japanskinspirerade kycklingbullar. En blandning av flera receptidéer, som resulterade i en ny nivå av fredagskreativitet i köket. Strunt samma att maten inte stod på bordet förrän 20:15 (vi var tvungna att vila oss en stund när vi kommit hem efter pärsen på ICA). Det var gott - så gott at jag lagade samma rätt på nytt bara några dagar senare. Inte är det svårt heller - tvärtom. Pröva själv så får du se.

Japanskinspirerade kycklingbullar med ingefära, salladslök och sesamolja (6 personer)
2 tsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk sesamolja
2 stjälkar salladslök, finhackade + 1 salladslök till serveringen
1 sk flingsalt
några drag med vitpepparkvarnen
1 ägg
0,5 dl panko
500 gram kycklingfärs
1 dl teriyakisås
neutral olja till stekning

1. Blanda ingefära, vitlök, sesamolja, salladslök, salt, vitpeppar, ägg och panko i en rymlig skål.
2. Blanda ned kycklingfärsen med en gaffel så att det blir en smidig smet.
3. Forma smeten till bullar, till exempel med hjälp av två skedar. Lägg dem på en fuktad tallrik.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek kycklingbullarna i 3-4 minuter i omgångar, på medelvärme, tills de fått vacker färg och blivit genomstekta. 5. Lägg tillbaka alla kycklingbullar i stekpannan. hlj temperaturen, och häl över teriyakisåsen. Låt såsen koka in.
6. Stjälp upp i en tallrik och strö över finstrimlad salladslök vid serveringen.

Servera med jasminris, samt mer teriyakisås till den som så önskar. Vi tyckte chili- och sesamstekt spenat, samt gurksallad med risvinäger, var goda tillbehör.

4 kommentarer:

  1. Tål tyvärr inte gluten, tror du att de funkar utan panko? Ser galet gott ut. Ha en trevlig kväll.

    SvaraRadera
  2. Findus Group: thanks!

    Lena C: pröva utan panko, ta kanske en matsked potatismjöl? Det borde kunna fungera.

    SvaraRadera
  3. Jag sammanfattar kvällens middag med ett ord: SUCCÉ!!!! Tog potatismjöl i stället för panko- funkade kanon! Till och med vår mest kräsna 8-åring åt och TOG OM! Typ aldrig hänt 😝 tackar

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...