söndag 7 december 2014

Robertson loves julskinka:
timjan- och honungsglaserad skinka
med ugnsrostad potatis och chilimorötter

Det känns inte som december, inte i min värld. Mitt sug efter julens smaker är ännu så länge obefintligt. Tur då att det går att höra så mycket mer med en julskinka än att enbart senapsgriljera den.

Sista råvaran i 2014 års samarbete med vinhuset Robertson i kampanjen Robertson loves Sweden är, som jag tidigare skrivit, julskinka. Jag sökte efter ett sätt att smaksätta och servera skinkan som kändes passande till årstiden utan att för den skull andas alltför mycket julhelg. Jag är ganska tacksam över att ännu inte ha suttit mig igenom något julbord - jag gillar smakerna, men är varje år lika rädd för att i förtid få en överdos.

Att köpa en färdigkokt skinka hade fram till för något år sedan varit fullständigt otänkbart för mig. Det fins emellertid stora fördelar med att kunna planera sin måltid med kortare framförhållning än vad som krävs för att långlaga en rimmad skinka. Min glasering med honung och skinka kombineras med de grymma chilismaksatta morötterna - och ugnsbakad potatis brukar alltid vara lika publikfriande.

Med Robertson Cabernet Sauvignon i glaset har du en decembermåltid som tillfredsställer smaklökarna utan att ta ut julen i förskott.

Timjan- och honungsglaserad skinka med ugnsrostad potatis och chilimorötter (4 portioner)
Färdigkokt skinka är en otroligt praktisk och prisvärd styckningsdetalj. Med hjälp av den kan man snabbt åstadkomma en gedigen måltid. Med min smakrika glasesing, och de enkla men goda tillbehören, blir skinkan en annorlunda upplevelse, l ångt ifrån vanlig julskinka.

en färdigkokt julskinka på ca 1,5 kilo
1 kilo delikatesspotatis
olivolja
flingsalt
4 medelstora morötter
0,5 röd chilifrukt, finhackad
smör

Glasering
0,5 dl äppelcidervinägerv 3 msk honung
1 msk Worcestershiresås
2 msk smör
1 tsk timjan

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka upp äppelcidervinäger och reducera tills en knapp matsked återstår.
3. Blanda i de övriga ingredienserna, och stud några minuter så att blandningen tjocknar. v Tag därefter kastrullen från plattan.
4. Häll olivolja i en ugnsfast form.
5. Dela potatisarna så att de är jämnstora, och lägg dem i formen.
6. Rör runt potatisarna så att oljan fördelas runtom, och salta därefter.
7. Tillaga i cirka 30 minuter eller tills de känns mjuka.
8. Förbered morötterna genom att skala och dela dem, och lägg dem i en kastrull med vatten.
9. Skär loss svålen och merparten av fettet från skinkan.
10. Skär ett rutmönster i skinkan. Lägg skinkan i en smord, ugnsfast form. Pensla på ett lager av glaseringen.
11. Koka morötterna.
12. Sätt på ugnens grillfunktion mot slutet av potatisarnas tillagning.
13. Ställ in skinkan, och låt den stå i ugnen i cirka 15 minuter tills den får vackert gyllenbrun yta. Tag ut och pensla skinkan med resterande mängd glasering medan den tillagas. Häll lite vatten i botten på formen så bränns inte glaseringen fast, och kan användas som sky, om man så önskar.
14. Slunga de färdigkokta morötterna med en klick smör och finhackad chili.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...