lördag 3 januari 2015

Sedani alla vodka fick mig på fall

Det känns närmast en smula symboliskt att 2015 års första blogginlägg är vegetariskt. Mindre symboliskt dock att det är en pastarätt.

Jag vågar påstå att vi sedan augusti 2014 ätit pasta färre än tio gånger. Orsaken till detta är så enkel spm att vi helt enkelt inte varit ett dugg sugna. Som den lustdrivna matlagare jag är vägrar jag laga middagsrätter som jag inte känner för; oavsett hur praktiska eller väletablerade de än må vara.

Jag minns inte vem av mig och min man som hittade inspirationsreceptet på Saveur, men jag tror det kan ha varit jag. Rätten i fråga låter löjligt enkelt, men det är något med vodkan som lyfter smakerna så oerhört och gör att de enkla ingredienserna smakar så gudomligt gott.

Chilihetta och en minsta sagt påtaglig smak av vitlök - men det är som att vodkan rundar av vitlöken och tar fram en fruktig ton, som vanligtvis döljs av dess styrka. Vi är inte precis är känsliga för stark mat, men jag råder den som ska laga detta att ta så mycket chili flakes som man själv tror sig klara av. Rätten ska ha hetta i sig, men chilin ska givetvis inte ta över. Sänd en tanke till hur färska dina chili flakes är och hur mycket du vanligtvis brukar uppskatta.

Oavsett - detta är rent ut sagt förbaskat gott. Originalets penne byter vi ut mot sedani, men det är givetvis en ren smaksak. En riktigt smakrik parmesan och fullgrädde i såsen är inget att kompromissa med. Låt dig inte avskräckas av den till synes orimligt stora mängden vitlök. Det blir gott - jag lovar.

När man äter så här löjligt prisvärd (läs billig) men ändå så oerhört välsmakande mat, kan man unna sig ett riktigt bra vin till. De två gånger vi hittills lagat sedan alla vodka har vi njutit av en flaska
Torricella (nr 7179). Jag rekommenderar det å det varmaste.

Sedani alla vodka (4 middagsportioner eller 8 primi piatti)
400 gram sedani
4 msk olivolja
1 tsk chili flakes (eller efter smak)
12 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 burk hela, konserverade tomater
4 msk vodka vodka
i,5 dl vispgrädde
2 rågade dl finriven parmesanost
flingsalt
svartpeppar från kvarn
en rejäl nypa rörsocker
0,5 dl finhackad bladpersilja
parmesanost och svartpeppar till serveringen

Koka upp vatten och tillred pasta enligt anvisningar på paketet. Laga under tiden såsen: 1. Hetta upp oljan i en tjockbotnad kastrull eller en liten emaljerad gjutjärnsgryta.
2. Sänk värmen och stek sedan vitlöken med chilin, så att den mjuknar utan att ta förg.
3. Häll vodkan över vitlöken och blanda hastigt.
4. Tillsätt tomater och socker, och låt koka under i fem minuter, så att tomaterna reduceras. Tryck sönder tomaterna i kastrullen medan de kokar.
5. Tillsätt grädde och parmesan, och blanda.
6. Smaka av med salt och svartpeppar.
7. Stjälp upp pastan i en skål eller på ett serveringsfat; trö över den hackade persiljan, och servera omedelbart.

2 kommentarer:

  1. Åh! Detta måste jag bara prova! God fortsättning, Annika!

    SvaraRadera
  2. Jag åt detta idag och det var gott. Fast det var från ett annat recept. Hoppas du har det bra!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...