fredag 6 juni 2014

Robertson loves lax-
laxfajitas med chipotlemajonnäs,
marinerad rödlök samt koriander-chilisalsa

Lax måste vara svenska folkets absoluta favoritfisk. Själv minns jag när den under min barndom prismässigt gick från att vara lyxig festmat, till att bli vardagsmat - nog måste det ha sammanfallit med den odlade laxens frammarsch?

Personligen har jag i perioder varit hjärtligt trött på just denna vackert skära fisk. Kanske har det berott på att jag ätit den för ofta, eller kanska snarare på att den inte sällan alldeles för hårt tillagad. Det är viktigt att passa fisken så den inte står för länge i ugnen och blir otrevligt torr. Detta gäller förvisso al fisk.

Lax har aldrig tidigare serverats i denna kontext i vårt hem. Jag har läst om såväl fisk-som skaldjurs fajitas, men aldrig kommit mig för att pröva. När nu juni månads råvara i Robertson loves Sweden-kampanjen är just fisk, ville jag skapa en sommarrätt som tilltalar just min familjs smakpalett.

Till min stora glädje föll hela familjen för denna anrättning. Min majonnäs är ju egentligen inte alls "min", utan kommer ursprungligen från min goda vän Miss Meister. Detta rent ut sagt idiotsäkra sätt att på rekordtid tvinga ihop en fast och fin majjo har blivit vår standardmetod. Att smaksätta med chipotlepasta var mycket lyckat, och det kändes som ett enklare sätt att smaksätta än att använda framför torkad och mald chipotle.

Den marinerade rödlöken är både vacker och god, och bidrar med viktig syra till fiskens och majjons fett. Salsan, slutligen, är en standardvariant närhelst vi äter fajitas. Jag kan få riktiga cravings på koriander, chili och lime. Den som så önskar kan pressa lite limesaft över laxen innan tortillabrödet viks ihop och man sätter tänderna i härligheten.

En halvsöt och fruktig chardonnay såsom Robertson Chardonnay passar mycket fint till denna rätt. Jo, jag vet att halvsöt inte är vad som anges på Systembolagets hemsida, men jag karaktäriserar själv denna chardonny som sötare än de anger, och det passar i mitt tycke alldeles utmärkt bra just till mat som småflörtar med asiatiskt inspirerade smaker såsom chili, koriander och lime.

Laxfajitas med chipotlemajonnäs, marinerad rödlök och koriander- chilisalsa (4 portioner)
Tillbehören är oerhört viktiga för denna rätt. Den mixade majonnäsen är ett garanterat säkert kort även för nybörjare, och den marinerade rödlöken är ett absolut måste. Salsa med chili och mycket koriander kompleterar laxen och majonnäsen och fogar sama denna rätt till en riktig smaksensation.

Till servering:
tortillabröd
romansallad
eventuellt limeklyftor

Chipotlemajonnäs:
1 ägg
0,5 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk flingsalt
2 tsk chipotlepasta
2 dl majsolja (eller annan smakneutral olja)

1. Blanda ägg, citronsaft, senap, salt och chipotlepasta i en burk.
2. Tillsätt 0,5 dl olja och mixa med stavmixer i 15-20 sekunder.
3. Tillsätt resterande olja medan majonnäsen mixas.
4. Smaka av med mer salt och eventuellt mer chipotlepasta.

Marinerad rödlök:
2 rödlökar, mycket fint skivade (gärna med mandolin)
1 ms flytande honung
2 dl äppelcidervinäger

1. Blanda vinäger och honung, och vänd ned finskivad rödlök.
2. Låt löken stå och dra i vinägern i minst två timmar i rumstemperatur. Blanda med jämna mellanrum.
3. Häll löken i en sil så att vätskan kan rinna av, innan den ska serveras.

Koriander- chilisalsa:
200 gram röda körsbärstomater, kvartade
200 gram gula körsbärstomater, kvartade
3 stjälkar vårlök, finstrimlade
1 liten vitlöksklyfta, finriven
saft från 1 liten limefrukt
0,5 kruka koriander, grovt hackad
flingsalt

1. Blanda samtliga ingredienser i en skål.
2. Denna salsa ska inte förberedas långt i förväg. Gör den precis innan ölaxen ska ställas in i ugnen.

Laxfilé: 600 gram laxfilé
2 tsk chipotlepasta
1 tsk flingsalt
1 tsk majsolja

1. Lägg laxfilén i en smord ungsform.
2. Blanda chipotle, flingsalt och majsolja, och bred på laxfilén.
3. Ställ in laxen i kylskåp tills den ska tillagas.
4. Sätt ugnen på 200 grader, och tillaga laxen i 15 minuter.

Låt var och en runt bordet montera sin egen fajita med tortillabröd, romansalladsblad, lax, koriander- chilisalsa, chipotlemajonnäs och marinerad rödlök.

1 kommentar:

  1. Så underbart gott allt låter!! Är alla mina favoritsmaker. Kommer definitivt testas :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...