söndag 8 juni 2014

Porchetta med bacon, fänkål och apelsin -
mitt bidrag till Sveriges bästa rapsgrisrecept 2014

Jag är verkligen ingen tävlingsmänniska, och efter att ha deklarerat detta bör ni kunna förstå hur udda det är att jag trots allt ställer upp i en tävling. Det faller sig nämligen så att jag är en av femton matbloggare som bjudits in att delta i den av Scan anordnade tävlingen Sveriges bästa rapsgrisrecept 2014.

Bland de inbjudna bloggarna finns flera vänner och bekanta till mig; fantastiskt duktiga matbloggare och receptkreatörer. Det är därför inte med någon som helst koketterande eller falsk blygsamhet jag deklarerar att jag knappast har någon chans att ta hem vinsten i tävlingen. Däremot har jag lagat en vansinnigt god porchetta, med bistånd från min eminente grillmästare till man.

De trogna läsarna minns kanske mitt besök på Scans slakteri i Linköping i början på mars förra året, där jag fick stycka en halv rapsgris? En av de mest lyckade grillningarna sommaren 2013 var för övrigt det jag helt fräckt kallade "Världens godaste kotlettrad" - av rapsgris.

Porchetta - ja, har blivit en midsommartradition för oss och våra goda vänner P och K. Vi kommer även detta år att grilla just denna grisrätt; kanske efter detta mycket lyckade recept? Det är något så oerhört tilltalade i att fylla och krydda en grissida, rulla ihop den, binda den och under flera timmar låta den långsamt smälta på grillen, medan delikata dofterna sprider sig. Köttet blir makalöst saftigt; svålen blir läckert krispig och farligt mäktig.

Tillbehören till detta porchettarecept är medvetet mycket enkla. Det saftiga grisköttet behöver ingen sås. Potatisar som rostats i olivolja med flingsalt är en läckerhet, och den lilla salladen på tunt hyvlad fänkål och gurka jag serverade till hade fått dra till sig smak av apelsinsaft. Samma smaksättare som i porchettan, med andra ord, men ändå annorlunda.

Det är inte svårt att laga porchetta, men det krävs tid, och man behöver vara lite finurlig när man binder ihop grissidan. Jag och min man har här efter bästa förmåga försökt beskriva hur just vi bar oss åt, och det skadar nog inte att vara två, om man inte har rutin på att binda ihop köttstycken.

Porchetta med bacon, fänkål och apelsin
3 kg fläsksida
1,5 msk fänkålsfrön
1 tsk chiliflakes
4 stora vitlöksklyftor
1 pkt bacon
1 apelsin
salt
peppar

1. Lägg ut fläsksidan på en skärbröda, och torka noga av den med hushålspapper om den är fuktig.
2. Lägg fänkålsfrön och chiliflakes i en het stekpanna, och rosta dem försiktigt. Häll därefter ned dem i en mortel, och krossa dem. 3. Om fläsksidan är tjock, kan den behöva delas längsmed till ungefär två tredjedelar av sin längd. Den ska fortfarande sitta ihop i den resterande tredjedelen.
skär diagonala snitt i köttytan 4. Häll över och knåda in mortlade fänkålsfrön och chiliflakes.
5. Riv vitlöksklyftorna, och knåda in på köttsidan.
6. Riv över zest från apelsinen, fördela jämnt över ytan. 7. Salta och peppra.
8. Rulla samman, och knyt ihop med steksnöre. 9. Tillaga på indirekt värme cirka 180+ grader i drygt 2,5 timma. Låt den därefter ligga och vila i cirka 20 minuter.

Apelsinmarinerad fänkål- och gurksallad
0,5 slanggurka 0,5 fänkål 0,5 dl apelsinjuice 1 msk citronsaft 2 msk fruktig olivolja Salt och svartpeppar

1. Halvera och kärna ur slanggurkan, och hyvla den i tunna skivor på exempelvis en mandolin. 2. Hyvla även fänkålen tunnt.
3.Blanda apelsinjuice, citronsaft och olivolja i en rymlig skål.
4. Blanda i gurkan och fänkålen, rör runt, och salta och peppra.
5. Låt salladen stå och dra i 30 minuter. Rör runt i den någon gång under tiden.

4 kommentarer:

 1. Ehh.....grilla indirekt i ca 18+ då får vi vänta till nyår innan det blir middag :) Menar du 180 grader?

  Heter styckdetaljen grissida? inget som finns på ICA eller? Brukar du beställa den?

  Hälsar Eva som inte kan tåla sig att pröva ditt recept

  SvaraRadera
 2. Eva: Det är väl lågtempat/långlagat i lite väl extrem form ;). Tack för att du läser uppmärksamt; misstaget korrigerat!

  SvaraRadera
 3. Alltid lika underhållande att besöka din blogg Annika – jag fullkomligt älskar ditt språk ;) Fin smakkombo och jättefint recept, nu blev jag hungrig.

  SvaraRadera
 4. Mums så gott! Och ditt bidrag är minst lika bra som de andra tävlande!!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...