onsdag 24 juli 2013

Världens godaste kolettrad - förmodligen.
Rimmad, rubbad och glazead.
Och grillad. Länge.

Om jag var tvungen att välja endast ett djur, vars kött jag skulle äta resten av mitt liv, då vore valet enkelt. Griskött är det godaste jag vet. I längden slår grisköttet alt annat kött. När det kommer till grillning, och i synnerhet långgrillning, då är grisköttet outstanding.

Nu är det egentligen inte jag som varit i farten, annat än med applåder och hurrarop. Som alltid så här års njuter jag i fulla drag av de fantastiska rätter min minst sagt grillningsbegåvade man trollar fram vid vår Weber. Jag är privilegierad. Vi äter godare här hemma än på den finaste grillkrog, det vågar jag sanningsenligt påstå.

<7p> Detta recept är inspirerat av den fantastiska grillboken Serious Barbecue av grillguryn Adam Perry Lang, en bok som inspirerat oss till otaliga fantastiska grillupplevelser. Den kostar ynka 244 kronor på AdLibris, och den är minst sagt värd varenda krona. (som jag hyllade sommaren 2010)är tolkat till svenska förhållanden.

Det enda problemet i detta recept är sannolikt kryddan Old Bay Seasoning, som inte finns att få tag på i Sverige ( så vitt jag vet), men som en vän köpte åt oss vid en USA-resa. Ingredienslistan må vara lång, men resultatet är mödan värd. Vi gillar skarpt att börja förbereda maten ett dygn i förväg, och i detta fall började det egentligen tidigare än så. Denna fantastiska kotlettrad med ben, fetkappa och svål härör nämligen från den halva rapsgris jag hade nöjet och privilegiet att få stycka hos Scan i början av mars i år. Att tina en sådan gigantiskt stycke kött tar en bra stund i kylskåpet.

Att få tag på en sådan här tjusig kotlettrad är inte det enklaste, om du inte har tillgång till en riktig kötthandlare. Det enda som brukar gå att få tag på i vanliga mataffärer är de där läskiga ben- och fettfria kotlettraderna som jag bara blir ledsen av att se. I min värld är det en fullständigt obegripligt meningslös styckningsdetalj vars existens sannolikt bara är en följd av den fettfobi som rått i Sverige i decennier. Man måste inte äta fettet om man inte vill, men det är hela hemligheten bakom denna tillagningsmetods strålande resultat. Benet, fettet och kappan är vad som gör det i grund och botten mycket magra kotlettköttet närmast obeskrivligt saftigt och fint.

Jag närmast spammade sociala medier med dessa bilder under gårdagskvällen; inte underligt, så gott som det blev. Ni vet säkert själva hur härligt det känns när något inte bara blir så bra som man hoppats på, utan till och med bättre. Ni var en hel del som bad om receptet - och här har ni det. Väl bekomme, hälsar jag och min grillmästarman.

Rimmad, långrrillad kotlettrad med rub och aprikosglaze

1 kotlettrad på 2,5 kilo med ben, fettkappa och svål
Rimmningslag
2 msk chiliflakes
3 msk kokande vatten 2 dl koncentrerad äppeljuice
3 dl vatten
1 hel, stor vitlök (12 klyftor), finrivna
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk flingsalt

1. Lägg chiliflakes i en skål. Häll över kokande vatten, och låt stå i 10 minuter.
2. Blanda med resterande ingredienser. 3. Lägg kottletraden i en rymlig fryspåse (femliters rekommenderas).
4. Häll rimmningslagen i påsen.
5. Kläm ut all luft, och låt ligga i kylskåp minst 12 timmar, men gärna uppemot 1,5 dygn.

Kryddrub
2 tsk passilla chilipulver
2 msk sött, rökt paprikapulver
2 msn mörkt muskovadosocker
1 tsk colemans senapspulver
0,5 tsk cvitlökssalt
0,5 tsk citronpeppar
0,5 tsk nymald svartpeppar
2 msk flingsalt
1 tsk Old Bay Seasoning
1 tsk mortlad kummin
rapsolja till pensling

Aprikosglaze
1,5 dl aprikosmarmelad
saft från en citron
3 msk slätbladig persilja, hackad
en riven vitlöksklyfta
2 msk kallpressad rapsolja
salt
peppar

Tillagning

1. Tag upp kotlettraden ur rimmningslagen, och torka av ordentligt.
2. Täck kotlettraden med kryddrubben på alla sidor. Massera och klappa in det med händerna så att så mycket som möjligt fastnar.
3. Pensla ytan runt om med kallpressad rapsolja. 4. Förbered grillen för indirekt grillning. Lägg kotlettraden på grillen, och tillaga på cirka 150 grader drygt två timmar eller tills innertemperaturen nått upp till 70 grader.
5. Pensla kotlettraden med ett tunt lager aprikosglaze fem minuter innan den är färdig.
6. Lyft kotletraden från grillen, och låt den vila i tio minuter. 7. Skär i skivor, lägg upp på ett rymligt fat, och ringla över mer alrikosglaze. 8. Servera köttet med resterande mängd glaze.

5 kommentarer:

 1. Så fantastiskt gott det ser ut - vilken man du har! ;-)

  SvaraRadera
 2. Jaaa, den har äntligen kommit i ny upplaga! Som jag har jagat och letat sen jag började läsa din blogg.

  Beställer direkt!

  old bay seasoning kan beställas på www.usagodis.se, dock verkar de vara slut just nu.

  /Daniel

  SvaraRadera
 3. Old Bay Seasoning går att beställa från brittiska Amazon.
  http://www.amazon.co.uk/s/ref=sr_nr_p_76_1?rh=n%3A340834031%2Ck%3Aold+bay+seasoning%2Cp_76%3A419159031&keywords=old+bay+seasoning&ie=UTF8&qid=1375041785&rnid=419157031

  SvaraRadera
 4. Det där ser ut att bli en sommarhit !

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...