tisdag 6 maj 2014

Robertson loves löjrom -
smørrebrød med löjrom, sallad på rökt lax,
potatis och svenska örter

Maj månad råvara i samarbete Robertson loves Sweden är löjrom. Löjrom är något av det bästa jag vet, och det gjorde att uppgiften att skapa ett recept till en början kändes aningen svår. Det finns egentligen ingen anledning att krångla till det hela. Löjrom talar för sig själv. Samtidigt kände jag en ambition att i varje fall göra något som var nytt för mig; något som aldrig förut tillagats i mitt kök.

En vämatat smörgås kan vara en fullständig måltid, det vet vi alla, och jag är oerhört svag för smørrebrød. Valet föll därför på ett smørrebrød där löjromen spelar huvudrollen, om än flankerad av goda birollsinehavare. Jag gjorde en matig salladsröra av kall, kokt potatis, kallrökt lax och smetana, som fick smak av citronskal, dill och gräslök. Denna röra fick toppa dansk rågbröd, och kröntes slutligen av generösa klickar löjrom. Lite dill och gräslök på toppen förhöjde utsendet och bidrog med än mer god smak.

Hur passar då Robertson chardonnay till smørrebrød, som annars kanske mest förknippas med öl? Alldeles utmärkt, tackar som frågar. Fruktigheten i vinet fungerade verkligen fint mot den kallrökta laxen och inte minst löjrommen.

Receptet räcker till en lättare måltid för fyra personer, som en ordentligt mäktig måltid för två - eller varför inte skära rågbröd i än mindre bitar, toppa med salladen och löjromen, och servera som snittar till ett glas kallt, vitt vin? Det tänker jag definitivt själv pröva, vid lämpligt tillfälle.

Löjromsmørrebrød med sallad på rökt lax, potatis och svenska örter (4 portioner)
50 gram svensk löjrom
2 dl smetana
1 tsk finrivet citronskal
citronsaft efter smak
2 msk finhackad, färsk dill
2 msk finhackad, färsk gräslökv 4 mjöliga, medelstora kokta potatisar, kalla
200 gram kallrökt lax, fint tärnad
flingsalt
svartpeppar

12 skivor danskt rågbröd dill och gräslök till garnering 1. Blanda smetana, citronskal, dill och gräslök.
2. Mosa de kalla potatisarna, och rör därefter ned dem, lite i taget. Eventuellt behövs inte all potatis om röran känn fast.
3. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft efter smak.
4. Fördela lax, och potatisröran på rågbrödskivorna (eventuellt kantskurna; en smaksak) på tallrikar.
5. Lägg tre smørrebrød på varje persons tallrik, eller lägg samtliga på ett serveringsfat.
6. Fördela generösa klickar av löjrom på varje smørrebrød, och garnrea med små dillvipor och finhackad gräslök.
7. Servera genast.Maj månads vinst är en KitchenAid köksmaskin. Varför inte ta chansen att vinna den genom att dela med dig av ett läckert recept med löjrom? För att delta i maj månads tävling tar du helt enkelt en Instagrambild på en maträtt med löjrom. Sedan taggar du den med #robertsonloves och #löjrom. Varje månad drar Robertson en ny vinnare. Regler hittar du här på hemsidan.

2 kommentarer:

  1. Hej, Jag bruka kolla på din blogg, den är jätte snygg, stilren, professionell. hejar på dig :D

    SvaraRadera
  2. Webbyrå: Tack för fin komplimang!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...