söndag 4 maj 2014

Inför måndagen - överraskande läcker
soppa på broccoli och grönkål

Jag lagade denna soppa i månadsskifte mars-april; en kväll då jag plötsligt insåg att jag inte hade någon lunch planerad inför nästkommande dag. Klockan var för mycket för att jag ens skulle orka tänka tanken att åka och handla. Det fick, som så många gånger förr, bli en soppa baserad på vad som råkade finnas hemma.

Tur var väl det, för denna oansenliga, helt vegetariska soppa är beviset för att man med några få, enkla ingredienser kan åstadkomma något vansinnigt gott. Enda kruxet är nog att du måste gilla broccoli och grönkål - men, vem gör inte det?

Nu för tiden har jag nästan chiliflakes i allt. Det är verkligen inte så att det alltid är fråga om några större mängder. Jag är inte ute efter någon egentlig chilihetta; snarare vill jag ha en liten underton av chili - en mullrande bordunstämma av värme.

När jag serverat mig själv soppan som jobblunch, har jag kompletterat den med nymald svartpeppar och generöst med finriven parmesanost. Slutligen har jag ringlat över fruktig olivolja. Det skulle kunna fungera lika bra med pecorino, ja, jag tror säkert att mozzarella bruten i mindre bitar bitar skulle fungera med soppan.

Detta var en soppa jag njöt av vid många jobbluncher. Jag var nästan lite ledsen när den tog slut. Den fungerar även som vårmat, trots att säsongen för soppa kanske för vissa tar slut när vinter går över i vår. Just efter denna småkyliga helg känns den återigen helt rätt.

Soppa på broccoli och grönkål (6 lunchportioner)

1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,25 tsk chili flakes
olivolja
0,5 dl vitt vin
8-10 deciliter kraftfull grönsaksbuljong
500 gram broccoli, tinad
400 gram grönkål, tinad
salt och nymald svartpeppar

parmesan, nymald svartpeppar och fruktig olivolja till serveringen

1. Heta upp olivolja i botten av en rymlig kastrull.
2. Fräs gul lök vitlok och chili flakes mjuka i oljan, utan att de tar färg.
3. Häll över broccoli och grönkål, och blanda runt grönsakerna.
4. Häll över vitt vin och cirka åtta deciliter kraftfull grönsaksbuljong.
5. Koka up soppan, och låt den koka på medelvärme i cirka 20 minuter, eller tills broccolin mjuknat.
6. Stöt i kastrullen med en potatisstöd, så att broccolibuketterna mosas en smula, och blir mer finfördelade.
7. Smaka av soppan med salt och nymald svartpeppar. Servera med parmesan, nymald svartpeppar och fruktig olivolja.

3 kommentarer:

 1. Soppa till lunch är gott! Men hur fraktar du den till jobbet, så att den inte läcker i väskan?
  / Siv

  SvaraRadera
 2. Den här låter jättegod! Till Siv: det finns många sorters plastlådor nu som har silikonlist och lock som man snäpper fast. Dem litar jag på till hundra %. Jag lägger dem i väskan tillsammans med jobbsakerna utan att tveka. Annars funkar mattermos bra. Det har mina barn till skolan varje dag (vi får tyvärr ingen skollunch i Kalifornien).

  SvaraRadera
 3. Siv och familjenlalloo: Själv vågar jag mig aldrig på burk. Faktum är att 0,5-liters PET-flaska nog är de säkraste alternativ jag prövat. Häller i soppan via tratt, men då måste den vara slät eller mycket finfördelad.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...