måndag 19 maj 2014

Hallontiramisú - en födelsedagsgåva från äldste sonen

Jag fyllde (som jag nämnt) 40 år i lördags. Solen sken, blomsterbud levererade vackra buketer och jag överaskades av fantastiska presenter.

Självklart åts och dracks det också goda saker. Äldste sonen ville laga en efterrätt åt mig som födelsedagspresent, vilket givetvis applåderades och emottogs som den fantastiskt goda idé det var. Han valde att göra en hallontiramisú, delvis inspirerad av en liknande han lagat på en av de otaliga matlagningskurser han deltagit det senaste året. Jag rördes djupt i mitt modershjärta av hans ansträngning.

Faktum är att denna mycket ortodoxa tiramisú var en av de godaste jag ätit. Med en fin balans mellan sötma och syrlighet; precis lagom mycket kaffe och amaretto samt en perfekt konsistens blev den en mycket uppskattad avsluting på en oerhört god födelsedagsmiddag.

Sonens hallontiramisú
Av hänsyn till barnen tog vi bara en symbolisk matsked amaretto. Om ni enbart är vuxna som ska äta kan ni hälla i lite mer.

2 ägg
2 msk florsocker
0,5 msk vaniljsocker
2,5 dl hallon
2 msk halonsylt
250 gram mascarpone
rivet skal av i citron
0,75 dl starkt brygkaffe
1 msk amaretto (eller någon droppe bittermandelessens)
10 savoiardikex

2 dl hallon, björnbär och blåbär till serveringen (citronmeliss eller myntablad)

1. Separera äggulor och vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum.
2. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker.
3. Blanda hallon och hallonsylt.
4. Tag knappt 1 dl av hallonblandningen, och rör ned i mascarponen tilsammans med citronskalet.
5. Bred resterande mängd hallon i botten av en liten form. (Cirka 15 gånger 20 centimeter.)

Häll kaffet och amaretton i en grund skål, och doppa hastigt savoardikexen - de får inte bli för blöta.
6. Lägg kexen på hallonblandningen i formen, och bred därefter försiktigt på mascarponen.
7. Ställ i kylskåp i åtminstone två timmar innan serveringen.
8. Servera med bär och garnera eventuellt med myntablad eller citronmeliss.

1 kommentar:

  1. Låter som en fantastiskt god efterrätt!
    till och med för en efterrättsskeptiker som mig

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...