1 dl vetemjöl
2 dl parmesanost, finriven
1,5 dl ströbröd (gärna hemmagjort)
3 ägg
2 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar från kvarn olivolja att steka i
<7p>
Salsa
500 gram körsbärstomater, finhackade
5 msk kapris
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
flingsalt
olivolja
2. Knäck äggen i en vid skål, och vispa dem lätt.
3. Blanda parmesan och ströbröd i en annan vid skål. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
4. Lägg sillfiléerna i en plastpåse, och häll i vetemjölet. Knyt till påsen och knåda försiktigt runt sillfiléerna i den, så att mjölet fördelas jämnt.
5. Tag upp sillfiléerna ur påsen, och skaka av eventuellt överflödigt mjöl.
6. Hetta upp olivolja i en teflonpanna.
7. Doppa två sillfiléer i taget i vispat ägg, och därefter i parmesanblandningen.
8. Lägg de panerade sillfiléerna i stekpannan när oljan blivit het. Sänk temperaturen, och stek cirka två minuter på varje sida, eller tills sillfiléernas panering blivit gyllenbrun.
9. Varmhåll de stekta sillfiléerna genom att täcka över dem med ett lager hushållspapper (som absorberar fukt) och alufolie, medan samtliga steks.
10. Blanda slutligen samman ingredienserna till salsan. Servera på individuella tallrikar. Lättrostat surdegsbröd och en smakrik olivolja är gott som tillbehör. April månads råvara i kampanjen Robertson loves Sweden är - som ni vid det här laget förstår - sill. Missa inte möjligheten att tävla och vinna en stavmixer med tillbehör från Kitchen Aid. För att delta i aprilmånads tävling tar du helt enkelt en Instagrambild på en maträtt med månadens råvara och taggar den med #robertsonloves #sill och #vasterbottensost.
Intressant silltillagning! Jag brukar laga kyckling eller utbankad fläskkotlett ungefär som du gör med sillen, men nästa gång tar jag kanske en firre! Jag längtar efter pinfärsk östersjöstömming. Kanske innehåller den vissa miljögifter, men med tanke på hur lite jag äter (bara när jag kan hitta riktigt färsk) tror jag inte att det är någon större fara.
SvaraRadera