måndag 14 april 2014

Robertson loves sill -
Parmesanpanerade sillfiléer med
tomat-, kapris- och chilisalsa

April månads råvara i Robertson loves Sweden är, som jag tidigare nämnt, sill. Vin och sill, kan det verkligen fungera? Jag kan bara tala för mitt eget recept, och det fungerade alldeles väldigt bra.

Jag tänkte mig, så snart jag fått veta råvaran, bortom de för mig sedvanliga sätten att tillaga sill. Jag ville ha andra smaker än de klassiska. Att parmesanpanera är enklare än man kan föreställa sig, och resultatet blir verkligen läckert.

Den lilla salladen på tomat, kapris och röd chili toppas med flingsalt och pepprig olivolja, och detta tillbehör kompletterar verkligen fisken. Robertson Chardonnays fruktiga smak gifter sig slutligen fint med sältan och syran i maten. Har ni inte stekt sill på liknande sätt tidigare, så pröva absolut min idé. Den gjorde till och mig positivt överraskad.

Parmesanpanerade sillfiléer med tomat-, kapris- och chilisalsa (4 portioner)

600 gram sillfiléer
1 dl vetemjöl
2 dl parmesanost, finriven
1,5 dl ströbröd (gärna hemmagjort)
3 ägg
2 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar från kvarn

olivolja att steka i

<7p> Salsa
500 gram körsbärstomater, finhackade
5 msk kapris
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
flingsalt
olivolja

(eventuellt surdegsbröd och olivolja till serveringen)

1. Börja med att förbereda ingredienserna till salsan. De bör inte blandas sammanförrän strax innan den ska serveras, annars kan den lät upplevas som blöt och mosig.
2. Knäck äggen i en vid skål, och vispa dem lätt.
3. Blanda parmesan och ströbröd i en annan vid skål. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
4. Lägg sillfiléerna i en plastpåse, och häll i vetemjölet. Knyt till påsen och knåda försiktigt runt sillfiléerna i den, så att mjölet fördelas jämnt.
5. Tag upp sillfiléerna ur påsen, och skaka av eventuellt överflödigt mjöl.
6. Hetta upp olivolja i en teflonpanna.
7. Doppa två sillfiléer i taget i vispat ägg, och därefter i parmesanblandningen.
8. Lägg de panerade sillfiléerna i stekpannan när oljan blivit het. Sänk temperaturen, och stek cirka två minuter på varje sida, eller tills sillfiléernas panering blivit gyllenbrun.
9. Varmhåll de stekta sillfiléerna genom att täcka över dem med ett lager hushållspapper (som absorberar fukt) och alufolie, medan samtliga steks.
10. Blanda slutligen samman ingredienserna till salsan. Servera på individuella tallrikar. Lättrostat surdegsbröd och en smakrik olivolja är gott som tillbehör.

April månads råvara i kampanjen Robertson loves Sweden är - som ni vid det här laget förstår - sill. Missa inte möjligheten att tävla och vinna en stavmixer med tillbehör från Kitchen Aid.

För att delta i aprilmånads tävling tar du helt enkelt en Instagrambild på en maträtt med månadens råvara och taggar den med #robertsonloves #sill och #vasterbottensost.

1 kommentar:

  1. Intressant silltillagning! Jag brukar laga kyckling eller utbankad fläskkotlett ungefär som du gör med sillen, men nästa gång tar jag kanske en firre! Jag längtar efter pinfärsk östersjöstömming. Kanske innehåller den vissa miljögifter, men med tanke på hur lite jag äter (bara när jag kan hitta riktigt färsk) tror jag inte att det är någon större fara.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...