onsdag 26 februari 2014

Kinesiskt nyår med Matkreatörerna -
långlagad fläskkarré, med total brist på autenticitet

Det var förfärligt vad tiden går fort. Februari har nästan helt rusat förbi, och jag har inte skrivit ett dugg på flera veckor. Ambitionsnivån i köket har under denna månad varit relativt låg. På matfronten föga nytt, skulle jag kunna skriva.

När jag gick in i mitt arkiv, hittade jag denna långlagade fläskkarrén från fredagen den 31 januari, då jag tillsammans med mina matkreatörsvänner firade kinesiskt nyår. Jag var ganska stressad dagarna innan, och hade ordentlig prestationsångest. Nivån är hög när vi träffas för att laga,, äta och dricka, och jag har ibland haft svårt att förhålla mig till de krav detta fått mig att stäla på mig själv.

Nu tog jag ett säkert kort - långlagad fläskkarré. Det är inte mycket som kan gå fel med detta koncept. Receptet blev ett hopplock av några olika inspirationskällor jag snubblade över, samt i slutändan vad som råkade finas till hands här hemma.

Under kvällen avnjöt vi en mängd goda rätter med tillhörande drycker. Min rätt var inte vacker, men den blev verkligen god. Jag rev itu karrén, serverade den med jasminris och en skvätt av marinaden samt fräst pak choi. Fräst salladslök hade garanterat varit gott till.

Långlagad fläskkarré med kinesisk inspiration

Marinad
3 dl mörk kinesisk soja
1 dl ljus kinesisk soja
1 dl farinsocker
1 förpackning touch of taste kycklingfond
6 stjälkar salladslök, ansade och skurna i centimeterbreda skivor
6 vitlöksklyftor, krossade
2-6 stjärnanis (beroende på hur färska och aromatiska du använder)
1 hel svartpeppar
2 tsk kumminfrön
3 torkade chilifrukter
2 kanelstänger
cirka en tumme färsk ingefära, skalad och skivad

1,2 kilo fläskkarré

1. Blanda ingredienserna till marinaden i en kastrull. 2. Värm på kastrullen, och låt marinaden sjuda i 15-20 minuter. 3. Lägg fläskkarrén i CrockPot eller en gryta lämplig för tillagning i ugn (jag rekommenderar emaljerad gjutjärnsgryta).
4. Häll marinaden över fläskkarrén.
5. Tillaga i CrockPoten på lägsta effekt i 10 timmar.

Jag har inte provlagat rätten i vanlig ugn, men av erfarenhet skulle jag gå till väga på följande sätt:
Försäkra dig om att din ugn har en termostat som förmår hålla temperaturen någorlunda stabil. Lägg fläskkarrén i grytan och häll över marinaden. Lägg på locket. Ställ in i kall ugn. Sätt temperaturen till 80-90 grader och tillaga i 10 timmar.

1 kommentar:

  1. Låter som ett långkok HELT i min smak! Mustigt och orientaliskt, suverän kombo med saftig gris...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...