tisdag 4 februari 2014

Jag och mina soppor

Det är ganska angenämt att vara envåldshärskare på sin egen blogg, och kunna snöa in på vilka ämnen som helst; det erkänner jag. De senaste månaderna har det varit mycket soppa i mitt liv, och så lär det sannolikt fortsätta. Vardagsluncherna är ett aldrig försvinnande problem som alltid behöver en lösning, och jag måste helt enkelt ha ett visst mått av matkreativ beredskap. Inte ens en sådan person som jag, som lätt kan äta samma lunchrätt flera dagar i rad, vill riskera att tröttna på något av mina sköna, säkra kort.

Gårdagskvällens soppkok började som improviserad nödlösning, och slutade som en sällsynt lyckad och läcker soppa inspirerad av ett recept jag för många år sedan hittade i DN. Av den ursprungliga linssoppan från Ustica står inte mycket att finna, säkert hälften av ingredienserna saknades, men det var ändå denna soppa jag hade i åtanke när jag gjorde något av det mest tillfredställande man i mitt tycke kan göra i sitt kök - jag tog av det som fanns hemma.

Dagsgammalt surdegsbröd kan med fördel skäras i kuber och röras ned i soppan innan den ska serveras. Då får man en enklare variant av klassisk, italiensk ribollito.

En inspirerad soppa (4 portioner)
Det är givetvis möjligt att avstå från att finfördela grönsakerna, om man önska en soppa med grövre struktur. Jag själv föredrar helt enkelt soppor med mindre bitar.

1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
generöst med olivolja
4 små, torkade röda chilifrukter
8 dl kraftig grönsaksbuljong
1 burk konserverade körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 burk borlottibönor
1 dl röda linser
400 gram fryst broccoli
0,5 tsk rörsocker
salt, svartpeppar från kvarn
3-4 msk balsamvinäger

fruktig olivolja och parmesanost till serveringen

1. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en rymlig kastrull.
2. Fräs lök, vitlök och chilifrukter tills löken mjukmnat, utan att ta färg.
3. Tillsätt övriga ingredienser, lägg på locklet, och låt koka upp.
3. Koka soppan i uppemot 20 minuter, eller tills bönor och broccoli mjuknat.
4. Tag grytan av plattan, och stöt därefter soppan med en potatisstöt så att grönsakerna delvis mosas sönder. 5. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.
6. Låt var och en ringla över fruktig olivolja och riva över parmesanost när soppan serverats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...