onsdag 22 januari 2014

En fantastisk vintersallad

Vinter och grönsaker är ett sorgligt kapitel. Inte blir det muntrare av att jag (pinsamt nog) för några år sedan fick en överdos av ugnsrostade rotfrukter, och rent ut sagt inte längre går igång på markens knölar. De gör mig inte lycklig.

Att få till vintriga sallader, det gör mig däremot väldigt förnöjd. I helgen snodde vi ihop den sallad ni ser på bilden här ovan. Inget märkvärdigt, bara spenat och små buketter av broccoli. Pecorino och hackade valnötter gör salladen lyxig och matig. Som dressing använde vi en vanlig, standard dijonvinaigrette, med mycket honung - och riven schalottenlök, utöver den obligatoriska vitlöken. Absolut inget måste, men väldigt gott.

Vintersallad på spenat och broccoli med pecorino och valnötter
Inga absoluta mängder - enbart en receptidé. Dressing höftas och provsmakas alltid fram. Följd er egen smak.

150 gram bladspenat (en liten påse)
en bukett broccoli (cirka 150 gram)
25 gram pecorino, grovt hyvlad
0,75 dl valnötter, grovhackade

Dressing
1 msk dijonsenap
0,5 msk honung
1 liten vitlöksklyfta, riven
0,5 msk schalottenlök, finriven
4 msk olivolja
4 msk äppelcidervinäger
havssalt
svartpeppar ur kvarn

1. Blanda senap, honung, vitlök och schalottenlök i en skål.
2. Vispa ned vinäger och därefter olivolja.
3. Smak av med salt och peppar; mer senap, honung eller olja - efter smak.

4 kommentarer:

  1. Jag har också ätit ugnsrostade grönsker en gång för mycket. Skyller på alla purér man gjort till barnen. Det var ju händigt under småbarnstiden att kunna laga barnmat av vuxenmaten. Men jag har svårt att se rostade palsternackor än på ett tag....

    SvaraRadera
  2. Man kan inte få för många tips på bra vintersallader! Tack, det här lät toppengott.

    SvaraRadera
  3. Just ugnsrostade rotfrukter tycker jag man ätit till förbannelse men i övrigt är jag fortfarande förälskad i rotfrukter.

    Din sallad ser dock också fantastisk ut och tack för påminnelsen om pecorino. Förstår inte hur jag ibland kan glömma bort denna goda ost, men det händer tyvärr.

    SvaraRadera
  4. Elin: Ett tag var det bara ugnsrostade rotfrukter och grönsaker överallt - hemma, ho vänner och på krogen. Hoppas på att snart få uppleva en nyförälskelse ;)

    Fröken Dill: Kan tänka mig att deta borde falla dig i smaken!

    Matarkivet. Jag har mjukstartat en "rehab" av det ugnsrostade men det är en lång rsa ;). Visst är pecorino fantastisk? Hade själv nästan glömt bort den men nu har vi den alltid hemma.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...