tisdag 5 november 2013

Upp i smöret med MAJO - en av höstens höjdpunkter

Logotyp skapad av kostnären Titti Winbladh.

Till min förtjusning och stolthet (och stillsamma eufori) är jag medlem i MAJO. För att förklara för er vad MAJO är, ska jag löst citera min förebild och ständiga inspirationskälla Lisa Förare Winbladh:

"Målgruppen för MAJO är alla som är matjournalister, beter sig som om de vore det eller önskar att de vore det. MAJO är lite som matjournalistikens Nordkorea - fast med en doft av smör."

Själv var jag i torsdags twitteransvarig vid eventet Upp i smöret, en fantastisk tillställning iscensatt av ovan nämnda Lisa samt Per Styregård och Annica Lewander. Under loppet av några timmar var vi en smörsalig skara som fick lyssna till föredrag av fantastiske smörentusiasten och visionären ( jag kan inte kalla honom något annat) Patrik Johansson.

Han berättade om sitt och sin hustru Zandra Brings smörhantverk på Vallmobackens mejeri, om hur det är att leverera smör till NOMA; om att kärna smör med vild mjölksyra från dagg, om moss-smör samt det horribla faktum att Sverige, en gång en stolt smörexportöroch framstående mejerination, numera är mer känt för likriktning och stordrift, med en smörkultur som för en tynande tillvaro. Ack, ja.

Vi befann oss på Restaurangakademin. Miljön var närmast scenografiskt iscensatt. Ljudet av vispar som slog mot kastrullväggar ackompanjerade föreläsningarna. I luften låg en konstant doft av brynt smör. Rena himelriket, med andra ord.

När vi sedan fick prova fem sorters smör, prova fem sorters hollandaise (på rumstempererat, 40-gradigt, klarat, 90 gradigt samt brynt smör) - då var jag i sjunde himlen. Shottar av kärnmjölk, Lisa FW's kärnmjölkssoppa med ärtor, smör-Johans jungfrusmör och smör på långfil...lyckas jag förmedla att det var en förtrollad kväll?

Vi bibringades kunskaper om smörsyror, smörs smakämnen och smörhistoria. Jag twittrade så fingrarna glödde och mina tweets samlades här på Storify av sympatiske @anderseriksson.

Sponsorer som generöst bidrar till arrangemang utan att kräva motprestation - existerar det ens? Denna kväll fanns de på plats - Matlandet Sverige, Arvid Nordqvist, Brödinstitutet och Svenskt Kött. Jag lämnade Restaurangakademin vederkvickt till både kropp och själ, efter att ha njutit av såväl mat och dryck som sällskap och samtal.

Dessutom fick jag av och övriga åhörare av Lisa FW ytterligare kunskap om maillardreaktionen, en nog så viktig företeelse så snart man pratar om smör. Lisa har skrivit åtskilligt om detta ämne, bland annat här på Matmolekyler. Matnörderi i sin prydno. Bättre än så blir det knappast.

3 kommentarer:

 1. Låter sannerligen magiskt, fettmagiskt!

  Och ja, din entusiasm över det hela smittar.. :)

  SvaraRadera
 2. Svenssonsmakaren: Tack! Det var en närapå religiös upplevelse ;)

  SvaraRadera
 3. Avundsjukan! Men jag är otroligt glad för din skull som fick uppleva detta. :) Hollandaiseprovningen lät otroligt spännande!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...