måndag 4 november 2013

Min bästa kantarellsoppa med sherry,
salladslök och timjan

Finns det någon bortre gräns för hur gamla recept det går att blogga? Helst av allt vill jag sätta mig och skriva när smaken fortfarande dröjer sig kvar i munnen, men det är ju fullständigt orealistiskt; på alla sätt. Just i det här fallet har det förflutit en månad sedan soppan i fråga tillagades, avnjöts och dessutom räckte till en lunchportion på jobbet. Ljuvligare dofter har sällan spridit sig över min arbetsplats lunchrum.

Kantarellerna skördade vi på Hötorget. Frysen var full av kycklingbuljong och i krukorna på terassen prunkade kryddorna fortfarande ymnigt. Vi har en timjan som börjat bli vedartad, med tjocka så aromatiska blad. Den är sagolik, och lyckas vara både smakrik och samtidigt så pass mild att den inte helt tar över. Om du inte har tillgån till sådan timjan är det lika bra att köra på torkad. Den färska, hårt drivna krukodlade varianten som återfinns i de flesta mataffärer tjänar bara till ett syfte - dekoration.

Inspirerad av min bokcirkelvän Å beslutade jag mig för att fräsa vårlök med de större bitar kantareller som skulle få bryta av och ge den i övrigt släta soppan spänst. Jag har annars väldigt svårt med att förmå mig att smaksätta kantareller. Smör, salt, en gnutta vitpeppar och en skvätt vispgrädde; det räcker för mig. Fram tills nu, vill säga. Timjan och salladslök är bästisar med kantareller.

Sherry i soppan blir mycket godare än vitt vin. GÄsterna smackade och njöt. Själv led jag fortfarande av sviterna efter min anosmi, och kände i själva verket först två dagar senare, vid restlunchen på jobbet, hur gott soppan smakade.

Kantarellsoppa med sherry, vårlök och timjan
750 + 100 gram kantareller
30 + 20 gram smör
2 msk gul lök, finhackad
0,5 dl halvtorr sherry
8-10 dl kycklingsbuljong
salt och vitpeppar
1 dl vispgrädde
några kvistar färsk timjan (av den kraftiga, aromatiska sorten)
4 stjälkar salladslök, ansade och tunt strimlade

1. Rensa kantarellerna, och tag undan de spädaste och finaste 100 grammen till dekoration.
2. Hetta upp en kastrull eller emaljerad gjutjärnsgryta. Tillsätt svampen i grytan, och låt vattnet i största möjliga mån koka bort ur svampen.
3. Lägg i smöret när svampen blivit mjuk och vattnet nästan helt är borta. Tillsätt löken, och fräs böandningen i någon minut på medelvärme.
4. Häll på sherry, och låt koka in.
5. Börja med 8 deciliter kycklingbuljong, och låt soppan koka tills svampen är helt mjuk.
6. Mixa soppan, späd med mer buljong till önskad konsistens, och smaka av med salt och vitpeppar.

7. Inför serveringen smörsteks den resterande mängden svamp tilsammans med timjan; strimlad salladslök tillsätts mot slutet så att den mjuknar utan att få färg. . Salt och peppar efter smak.
8. Fördela svampblandningen i botten av soppskålar. Servera därefter soppan ur kanna vid sittande bord. Strö eventuellt lite med timjan över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...