fredag 8 november 2013

Nachoplåt med ölbrässerad, långlagad chipotlekarré
- den ultimata fredagsmaten

Även denna gång kom inspirationen som så ofta från Bon Appétit, närmare bestämt här. Vi skruvade så klart det hela ett halvt varv genom att anamma vår egen långlagningstradition, snarare än den metod som användes i inspirationsreceptet.

Att slänga en bit kött i Crock Poten innan jobbet är inget nytt i den här familjen; det vet ni som läst här ett tag. Upplevelsen av att komma hem till ett hus som doftar gudomligt av ingredienser som småputtrat i många timmar gör mig fortfarande lika förundrad och glad. Det är helt enkelt ett vinnande koncept. I just detta fall förenas två ytterligheter det genuina långlagade köttet möter helfabrikat i form av nackos. Hela härligheten toppas med minst sagt generösa mängder ost. Det blir en skön symfoni av smaker.

De murriga Instagram-bilderna bidrar onekligen till att förmedla stämningen. Om jag var lite darrig på handen när jag fotade, så får ni ha överseende. Kombinationen av glupande hunger och klädsam salongsberusning här fredagskvällen till. Så var det sagt.

Comfort food, det ultimata fredagsmaten eller helt sonika riktigt förbaskat gott - kalla det vad ni vill, men vi insåg redan första gången vi prövade detta att en familjeklassiker var född.

En riktigt lat fredag mosar jag ihop en balja guacamole (och det är ett kapitel i sig), öppnar en burk ful-salsa och ställer fram gräddfil. Kalla öl plockas fram ur kylskåpet, och saken är biff. Helgen kan börja!

Nachoplåt med ölbrässerad, långlagad chipotlekarré
800 gram fläskkarré
salt och svartpeppar
1 stor gul lök, grovt hackad
4 vitlöksklyftor, grovt rivna
2 tsk spiskumin
2 tsk sött, rökt paprikapulver
1 msk pulverkaffe
0,5 tsk chipotlepulver
1 tsk råsocker
3 dl ljus lager

1. Lägg lök och vitlök i botten av Crock Pot-grytan.
2. Krydda fläskkarrén runtom med salt och svartpeppar och lägg den ovanpå löken.
3. Strö över kryddor, kaffepulver och socker.
4. Häl på ölen.
5. Tillaga på lägsta effekt i Crock Pot i åtta timmar.

Om du inte har en Crock Pot: Gå till väga på samma sätt men lägg alla ingredienser i en emaljerad gjutjärnsgryta. Ställ in den i kall ugn som sätts på 80-90 grader. En förutsättning är du kan lita på att din ugn är någorlunda pålitlig vad gäller att håla temperaturen. Långlaga ingredienserna i ugn i uppemot tio timmar.

500 gram nachochips
1 röd paprika, finhackad
paprikapulver
3 dl riven ost, gärna med lite smak

Montering av nachoplåten:
Sätt ugnen på 200 grader. Tag upp fläskkarén ur grytan. Putsa bort eventuellt överflödigt fett (om du så önskar), och fördela köttet i mindre bitar. Täck en plåt med bakplåtspapper. Strö över nachochips. Fördela köttet över nachochipsen, strö över riven ost och finhackad paprika, och sprinkla slutligen över paprikapulver.
Tillaga nachoplåten i ugnen i 10-1 minuter, eller tills osten smält.

5 kommentarer:

 1. Hej! Detta ser ju sjuuukt gott ut! Måste provas!

  SvaraRadera
 2. Hej Annika! Är det nödvändigt med en emaljerad gryta, eller kan en vanlig gjutjärns funka? För oss stackare som ännu inte har en crock pot, vill säga...

  SvaraRadera
 3. Mums, det här beställer jag till fredagsmiddag!!!

  SvaraRadera
 4. det står socker i punkt 3, men det står inte i receptet??

  SvaraRadera
 5. Anonym: Sockret tillsätts tillsammans med de andra smaksättarna. Tack för att du läste så noggrant, jag ska genast ändra i tillagningsbeskrivningen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...