måndag 23 september 2013

Matbloggspriset 2013
- snart är det dags igen!

Något av det roligaste jag var med om förra året var att jag genom Smaskens.nu vann Matblogsprisets hedersutnämning, eller "Hall of Fame" som det kallades 2012.

Jag minns tydligt när Christopher Anderton ringde upp mig för att berätta den goda nyheten. Stoltheten var stor, och jag kände mig genuint hedrad och rörd.

Nu drar ruljansen igång igen, och det är precis som tidigare en jury (där jag i år är stolt medlem) som utser alla priser utom Folkets val. Från och med nu på onsdag 25 september kan man börja nominera till detta pris. Ju fler som nominerar, desto mer ljus på detta det äldsta bloggpriset i norden; ett pris som inte får den uppmärksamhet det förtjänar och som i alla år drivits av eldsjälar; inte sällan i motvind.

Matbloggspriset är numera något av en institution. Gå gärna in och läs om dess historia på Matbloggsprisets egen sajt. Det finns i dagsläget tusentals matbloggar i Sverige, av alla de slag och med alla tänkbara olika inriktningar. Själv känner jag mig som att jag och Smaskens är en gammal institution. Jag står inte för förnyelse, men det finns det så många andra som gör.

Konkurensen är större än någonsin när så många bloggar tävlar om att synas. Jag tror ändå i grund och botten att de flesta bloggare 2013 drivs av samma passion som pinjärerna gjorde tidigt 2000-tal. Vi har allesammans ett geniunt maintresse, och vi brinner för att dela med oss av det vi skapar i köket; såväl i ord som i bilder.

Matbloggarnas betydelse för svenska folkets under 2000-talet exploderande matintresse går knappast att överblicka. Vad är hönan, och vad är ägget? Det kan jag inte svara på. Det fins vissa som klagar på att det är för mycket mat i mediarna, men det kan jag faktiskt inte alls hålla med om. Även fast jag själv inte är intresserad av matprogrammen på svensk television, och ytterst sällan läser recept i tidningar, så är den stora förekomsten av matrelaterade program och publikationer för mig fullständigt logisk. Gör en jämförelse med hur mycket utrymme exempelvis sport tillåts ta i medier?

När jag förra året fick veta att jag vunnit Matbloggsprisets hedersutnämning hade jag sedan många år givit upp tanken på att ens komma i åtanke till ett pris. Nu kan jag luta mig tillbaka och glädjas åt min vinst, och samtidigt än en gång aktivt uppmana er alla att nominera bloggar ni uppskattar och som ni tycker förtjänar uppmärksamhet. Det finns få saker som är så uppmuntrande som att få den uppskattning en nominering innebär. Den glädjen kan vi gott bjuda andra på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...