torsdag 27 juli 2017

Den enklaste, och kanske godaste, chokladtårtan

Det är mer än en månad sedan vi fårade vår äldsta dotters trettonårsdag. Det var också då jag bakade denna chokladtårta. Under årens lopp har jag bakat många olika tårtor, varianter på varianter, och de har ärlig talat inte altid levt upp till mina förväntningar.

Nu, när jag mest känner mig som en trött gammal föredetting, är det lite ironiskt att resultaten av mina ansträngningar lite sällan blir bättre. Eller så är det fullt logiskt att det blir så, när jag sänker kraven och förväntningarna.

Alldeles oavsett - detta är en lättbakat och oerhört god tårta som föll hela familjen, och inte minst födelsedagsbarnet, i smaken. Tårtbotten är i själva verket en chokladkaka, vars recept funnits i familjen i decennier. Efter ett antal mediokra försök att få till chokadganache under årens lopp, har jag nu hittat proportioner för denna vispade mjölkchokladgrädde, som verkligen fungerar.
Jag valde att dekorera med hallon och blad från citronmeliss. Jordgubbar, vinbär eller andra bär och frukter fungerar också bra. Det är gott med något lite syrligt till den söta mjölkchokladgrädden och kakan.

Råsocker eller "vanligt" socker? Det är en fråga om tycke och smak. Med råsocker blir denna kaka lite klibbigt knäckseg i botten, och med vanligt socker blir den lite lättare och luftigare - och kanske enklare att hantera.
Jag använder mig av en lite mindre springform till denna kaka, med en diameter på endast 18 centimeter. Om du använder en större form, så tänk på att anpassa gräddningstiden. Tårtan blir då också lägre.

Den enlist, och kanske godaste, chokladtårtan

Tårtbotten
Ugn: 175 grader i cirka 35 minuter

3 dl socker
150 gram vetemjöl (cirka 2,5 deciliter)
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk smulat flingsalt
3 msk cacao
150 gram smält smör
2 ägg
1,5 dl hett vatten

1. Täck botten av en springform med bakplåtspapper, smörj och mjöla eller bröa formen.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Tillsätt det smälta smöret, och blanda väl.
4. Vispa upp äggen separat, och rör ned de i smeten.
5. Blanda slutligen ned det heta vattnet.
6. Häll smeten i formen, och grädda kakan i nedre delen av ugnen. Provstick gärna kakan efter 30 minuter.
7. Det går bra att dela kakan när den svalnat en smula, för att påskynda monteringen, men vänta tills kakan svalnat helt innan ganachen breds på - annars smälter den.

Ganache
200 gram mjölkchoklad (gärna Fazers)
2dl vispgrädde

1. Hetta upp grädden i en kastrull.
2. Bryt ned chokladen i kastrullen, och låt den försiktigt smälta under omordning.
3. Stalks undan kastrullen så att chokladgrädden får svalna, och kyl därefter ned den i kylskåp under några timmar.
4. Vispa upp chokladgrädden så att den blir fluffig, strax innan tårtan ska monteras.

Montering
1. Dela kakan i två delar.
2. Bred cirka en tredjedel av chokladgrädden på den nedre botten.
3. Lägg på den övre botten, och bred resterande mängd chokladgrädde jämnt över kakan.
4. Dekorera tårtan efter smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...