tisdag 7 mars 2017

Ful men god soppa på svarta bönor

Om jag tittar tillbaka på de få inlägg jag publicerat det senaste dryga året, så dominerar (minst sagt) sopprecepten. Smaskens kanske tillfälligt har blivit en soppblogg? Detta är min variant på en soppa jag hittade hos Jamie Oliver, men anpassat efter vad som råkade finnas i vårt kylskåp. Jag vill dessutom passa på och nämna att korrekturläsningen av recept i Jamies kokböcker verkar minst sagt svajig numera. På sistone har jag stött på åtskilliga recept där jag varit tacksam över mina kunskaper och min erfarenhet av matlagning, så att jag kunnat undvika mindre lyckade resultat.

Nåväl, inget ont om den fantastiske Mr Oliver, hans gärning talar för sig själv. Det gör faktiskt också denna soppa, även fast en soppa med svarta bönor som huvudsaklig ingrediens inte direkt får något skönhetspris. Smaken är däremot inget att klaga över. Lagerblad och timjan kan tyckas som ett ovanligt val av kryddor för en soppa av denna typ, men de gör verkligen underverk med smaken. Röd, färsk chili kan ju vara allt ifrån tokstark till söt och mild, så var och en får helt enkelt själv smaka sig fram till något som passar de egna preferenserna.

Så här års är det lika gott att använda sig av fryst koriander i maten; den färska, fjösiga och hårt drivna som säljs i krycka kan på sin höjd tjäna som dekoration. Jag hade en liten bunt färsk koriander som kom med en låda från Årstiderna, och den fick hamna på soppan. I soppan tog jag ICA's frysta.

Jätteburken? Jo, vi är helt enkelt för lata för att koka bönor själva, och för snåla för att köpa småburkar. Därför blir det konserver av storköksmått som trängs i våra skåp.


Ful men god soppa på svarta bönor (4 stora eler 6 mindre portioner)

2 rödlökar, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
1 stor morot,fint tärnad
2 vitlöksklyftor, rivna
röd chili, finhackad (mängd efter styrka och smak)
0,5 tsk torkad timjan, smulad
2 lagerblad
olivolja
500 gram kokta, svarta bönor (motsvarar ungefär två normalstora konservburkar)
10-12 deciliter kraftig grönsaksbuljong
flingsalt
svartpeppar ur kvarn
3 msk finhackad koriander (fryst fungerar utmärkt)

färsk koriander till servering

1. Hetta upp olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta eller en rymlig kastrull.
2. Fräs röd lök, selleri, morot och vitlök tillsammans med chili flakes och timjan tills grönsakerna mjuknat.
3. Tillsätt lagerblad, bönor och en liter buljong; lägg på locket, och koka upp.
4. Låt soppan koka på medelvärme i en kvart.
5. Tillsätt koriandern, mixa soppan slät, späd eventuellt med mer buljong och smaka av med svartpeppar (och eventuellt salt).
6. Servera soppan med färsk koriander.

Jag har prövat fryst koriander från både Picard och ICA, och jag tycker ICA's är bäst av dessa två.

3 kommentarer:

  1. Fler soppidéer är alltid välkomna. Jag visste inte ens att det fanns fryst koriander - bra tips!

    SvaraRadera
  2. Frysta örtkyddor är bara bäst!

    SvaraRadera
  3. Soppblogg är inte fel! ;-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...