En riktigt god soppa på blandsvamp blev gårdagens middag. Snabbt improviserad var den, eftersom vi inte hade en färdig matplan och dessutom helt saknade inspiration. I frysdisken på ICA låg påsar med blandsvamp, som jag ofta spanat på, men hittills inte haft anledning att köpa hem.
Jag tog helt enkelt mitt eget recept på kantarellsoppa och anpassade efter andra svampsmaker. Inte konstigare än så. Definitivt billigare än att basera soppan på kantareller, och dessutom en mer vardaglig soppa. Kanske är det inte så för alla, men för mig är kantareller något av en lyx. För att ändå behålla samma känsla som hos ursprungssoppan gjorde jag ett liknande garnityr, där jag stekte champinjoner ganska hårt i smör, och avslutningsvis vande ned finstrimlad salladslök och nyrepad timjan från trädgården.
Ja - från trädgården, där vår timjan obegripligt nog fortfarande går att skörda ur sin kruka.
Nygammal soppa på blandsvamp, med snyggt garnityr (4 varmrättsportioner eller 6 förrättsportioner)
750 fryst blandsvamp
100 gram färska champinjoner, skivade
30 + 20 gram smör
2 schalottenlökar, finhackad
0,5 dl Eau de Vie
8-10 dl kycklingsbuljong
salt och vitpeppar
1 msk koncentrerad kantarellfond
1 msk koncentrerad schalottenlöksfond
1 dl vispgrädde
några kvistar färsk timjan (av den kraftiga, aromatiska sorten)
4 stjälkar salladslök, ansade och tunt strimlade
1. Hetta upp smör i en rymlig kastrull eller emaljerad gjutjärnsgryta. Tillsätt svampen i grytan, och låt vattnet i största möjliga mån koka bort ur svampen.
2.Tillsätt schalottenlöken, och fräs den mjuk på medelvärme.
3. Häll över Eau de Vie, och låt den koka in.
4. Tillsätt svampen, den behöver inte vara tinad.
5. Häll till att börja med i 8 deciliter kycklingbuljong, och låt soppan koka tills svampen är helt mjuk.
6. Mixa soppan, späd eventuellt med mer buljong till önskad konsistens.
7. Blanda ned vispgrädde, kantarellfond och schalottenlöksfond, och smaka av med salt och vitpeppar (och eventuellt en nypa socker).
8. Inför serveringen smörsteks champinjonerna tillsammans med timjan; krydda med flingsalt och vitpeppar. Tillsätt strimlad salladslök mot slutet så att den mjuknar utan att få färg.
9. Fördela soppan i soppskålar. Lägg försiktigt ned den stekta svampen, och servera omedelbart.
Trevligt att du fortfarande ibland delar med dig av dina utomordentliga recept! Har följt din blogg ganska länge och det gav mig också inspiration att starta en egen. Så roligt. Har ännu lite blandsvamp i frysen så tror det får bli din soppa någon kall vinterdag. Varma hälsningar och kram från Anne på Landebistro (finlandssvensk blogg).
SvaraRaderaSer riktigt gott ut, får nog bli att laga en svampsoppa inom kort! Tack för alla bra recept!
SvaraRaderaHej vänner, jag är läkare till yrket. Jag trodde aldrig på superfeshier på grund av min yrkeserfarenhet förrän jag träffade Dr Gideon, en kraftfull trollformler som är fantastisk med sitt arbete. Jag hade problem i mitt äktenskap på 12 år när jag upptäckte att min man hade en affär med sin kollega så jag konfronterade honom, allt han kunde säga till mig var att jag borde vara redo för en skilsmässa eftersom han är trött på mig, det var verkligen överraskande. för om två dagar får jag skilsmässointyget av honom, jag ber honom att sluta men han betedde sig konstigt, han tänker inte ens på hur det kommer att påverka våra barn, då pratade jag med en kompis om mitt problem och hon berättade hur hon var i en liknande situation men Dr Gideon kastade en kärleksförtrollning för henne som räddade hennes äktenskap, jag var skeptisk men jag vill verkligen inte ha ett misslyckat äktenskap så jag kontaktade doktor Gideon för att få hjälp efter att han- jag förklarat min situation, Jag fick höra vad jag skulle göra och idag är min man ifred med mig igen och har slutat med alla sina dåliga handlingar mot mig. Om du har ett problem i ditt förhållande är Dr Gideon ditt sista stopp för en lösning. Du kan kontakta honom på WhatsApp:. +2347042191323
SvaraRaderaE-post: drgideon611@gmail.com