lördag 4 februari 2017

Enkel fredagsmat: Nygammal soppa på blandsvamp, med snyggt garnityr

En riktigt god soppa på blandsvamp blev gårdagens middag. Snabbt improviserad var den, eftersom vi inte hade en färdig matplan och dessutom helt saknade inspiration. I frysdisken på ICA låg påsar med blandsvamp, som jag ofta spanat på, men hittills inte haft anledning att köpa hem.

Jag tog helt enkelt mitt eget recept på kantarellsoppa och anpassade efter andra svampsmaker. Inte konstigare än så. Definitivt billigare än att basera soppan på kantareller, och dessutom en mer vardaglig soppa. Kanske är det inte så för alla, men för mig är kantareller något av en lyx. För att ändå behålla samma känsla som hos ursprungssoppan gjorde jag ett liknande garnityr, där jag stekte champinjoner ganska hårt i smör, och avslutningsvis vande ned finstrimlad salladslök och nyrepad timjan från trädgården.

Ja - från trädgården, där vår timjan obegripligt nog fortfarande går att skörda ur sin kruka.

Nygammal soppa på blandsvamp, med snyggt garnityr (4 varmrättsportioner eller 6 förrättsportioner)
750 fryst blandsvamp
100 gram färska champinjoner, skivade
30 + 20 gram smör
2 schalottenlökar, finhackad
0,5 dl Eau de Vie
8-10 dl kycklingsbuljong
salt och vitpeppar
1 msk koncentrerad kantarellfond
1 msk koncentrerad schalottenlöksfond
1 dl vispgrädde
några kvistar färsk timjan (av den kraftiga, aromatiska sorten)
4 stjälkar salladslök, ansade och tunt strimlade

1. Hetta upp smör i en rymlig kastrull eller emaljerad gjutjärnsgryta. Tillsätt svampen i grytan, och låt vattnet i största möjliga mån koka bort ur svampen.
2.Tillsätt schalottenlöken, och fräs den mjuk på medelvärme.
3. Häll över Eau de Vie, och låt den koka in.
4. Tillsätt svampen, den behöver inte vara tinad.
5. Häll till att börja med i 8 deciliter kycklingbuljong, och låt soppan koka tills svampen är helt mjuk.
6. Mixa soppan, späd eventuellt med mer buljong till önskad konsistens.
7. Blanda ned vispgrädde, kantarellfond och schalottenlöksfond, och smaka av med salt och vitpeppar (och eventuellt en nypa socker).
8. Inför serveringen smörsteks champinjonerna tillsammans med timjan; krydda med flingsalt och vitpeppar. Tillsätt strimlad salladslök mot slutet så att den mjuknar utan att få färg.
9. Fördela soppan i soppskålar. Lägg försiktigt ned den stekta svampen, och servera omedelbart.

1 kommentar:

  1. Trevligt att du fortfarande ibland delar med dig av dina utomordentliga recept! Har följt din blogg ganska länge och det gav mig också inspiration att starta en egen. Så roligt. Har ännu lite blandsvamp i frysen så tror det får bli din soppa någon kall vinterdag. Varma hälsningar och kram från Anne på Landebistro (finlandssvensk blogg).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...