onsdag 22 juni 2016

Majssoppa för alla årstider

Den här soppan hittade min man hos Jamie Oliver i vintras. Den lät för enkel för att vara sann och det är den - nästan. Vi har anpassat den efter vårt kök och vårt sätt att laga den, och soppan blev en sådan favorit (inte minst hos barnen) att den under vintern och våren 2016 förekom i stort sett varannan vecka på våra vardagsmenyer.

Nu hade vi inte lagat den på närmare två månader. Kanske var säsongen slut, tänkte jag. Då insåg jag att vi tidigare serverat soppan tämligen frugalt. Inget märkvärdigt. En tallrik varm soppa, en bit bröd. Inte ens lite smulat bacon uppepå.

Nu tänkte jag helt om. Jag tänkte salladslök, grön chili och koriander. Mer chili flakes i soppan. En majssoppa med någon sorts tex mex-flörtig approach. Faktiskt skulle den kunna vara en förrättssoppa, att servera som start på en grillkväll. Resultatet blev mycket bra, bortsett då från att jag inte fick tag på någon bra koriander, så den får ni helt enkelt föreställa er. Jag öste för övrigt på ännu mer av den finstrimlade salladslöken och hackade chilin när jag åt soppan.

Vi serverade soppan med quesadillas på enklaste vis, med köpt tacosås och rivna ostskalkar från kylskåpet. Löjligt gott. Och jag tackar Instagram och två trevliga förfrågningar för att receptet över huvud taget bloggas. Än finns det hopp.

Majssoppa för alla årstider (6 middagsportioner)
Soppan görs mycket enkelt vegetarisk genom att utesluta bacin och ersätta hönsbuljong med grönsaksdito. Den som önskar lite rökig smak men inte vill ha bacon, kan med fördel använda sig av liquid smoke eller kanske en liten gnutta rökt paprika.

0,5 pkt bacon, finhackat
1 gul lök, finhackad
chili flakes efter smak (ca 0,25 tsk)
olivolja
2-3 medelstora, tärnade potatisar (funkar även med färskpotatis)
ca 700 g fryst majs
ca 1 liter hönsbuljong
salt, peppar
1 dl vispgrädde

finstrimlad saladslök, hackad grön chili samt koriander till serveringen

1. Hetta upp olivoljan i en rymlig kastrull.
2. Fräs baconet med löken och chili flakes i oljan, tills löken mjuknat.
3. Tillsätt tärnad potatis och majs, och häll över 7 dl buljong.
4. Låt koka upp, och sedan småkoka 15-20 minuter tils allt är mjukt.
5. Smaka av med salt och peppar, runda av med grädden och mixa därefter soppan slät.
6. Späd soppan med mer buljong till önskad konsistens.
7. Servera soppan med tillbehören separata, och låt var och en själv ta för sig av salladslök, chili och koriander.

1 kommentar:

  1. Det här älskar jag typ corn showder. Har gjort majssoppa med mjölk. Jättegott!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...