söndag 27 mars 2016

Väninnans fantastiska potatiskaka

En matbloggares främsta försyndelse är att inte med bilder dokumentera det som tillagas. I går klarade jag mig från detta med ett nödrop, då jag lagade och serverade vad jag kallar väninnans potatiskaka. VI har fått denna potatiskaka serverad vid åtskilliga tillfällen hos vännerna A ovh M, och den har figurerat vid nyårsmenyer under många års tid. Märkligt nog har jag ändå aldrig tidigare kommit mig för att blogga den.

Nu råder jag bot på detta, för det här är verkligen et recept som förtjänar att delas om och om igen. Som ni ser har bilden här ovan har rätten lagats många gånger sedan den för första gången får åratal sedan skrevs ned i min väninnas receptbok. Kaffegrädde förekommer inte i vare sig mitt eller A.s kök, men där gör såklart var och en som den själv vill.

Potatiskakan mår väldigt bra av att få stå och vila 20 minuter innan den ska serveras, då den inte bara svalnar, utan även stabiliserar sig så att den går att skära i fina skivor vid serveringen.

Huvudrätten vid vår påskaftonsmiddag bestod av lammrostbiff som marinerats i rosmarin och vitlök, potatiskaka, rödvinsreduktion samt vaxbönor. I glaset hade vi Lirac Les Chenaies.

Väninnans fantastiska potatiskaka (6 portioner)
750 gram mjölig potatis
2 ägg
2,5 dl vispgrädde
1 dl riven ost
1 dl hackad bladpersilja och gräslök
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 vitlöksklyfta, riven
smör till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj ett bakplåtspapper generöst med smör och tryck ned det i en brödform.
3. Blanda grädde, ägg, ost, örter, salt och svartpeppar i en rymlig skål.
4. Hyvla potatisen i lövtunna skivor på en mandolin.
5. Blanda med händerna potatisen med övriga ingredienser så att allt fördelas jämnt.
6. Häll ned blandningen i formen, och jämna till ytan med handen.
7. Tillaga potatiskakan i nedre delen av ugnen i 1 timma. Täck sedan formen med alufolie, och tillaga i ytterligare 15 minuter.
5. Tag ut potatiskakan ur ugnen, och låt formen stå i åtminstone 20 minuter.
6. Stjälp försiktigt upp potatiskakan på en skärbräda, skär upp och servera.

3 kommentarer:

  1. Åh, äntligen ett recept som verkar funka på riktigt på potatiskaka, detta skall provas så fort tillfälle ges! tack!

    SvaraRadera
  2. Bästa potatiskakan!

    SvaraRadera
  3. Underbar!! Gjorde den till nyår och gör den redan igen, till trettonhelgen!! Fick stå svalt kvar i formarna över natten. Tog ur dem och värmde kvällen efter.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...