söndag 6 mars 2016

Vintersoppa med italiensk inspiration -
fegvego i sin prydno

Den är god, den är nästan helt vegetarisk och den mättar bra. Dessutom är den snäll mot plånboken. Bättre än så blir det väl knappast?

Så här års tillhör jag de som verkligen får kämpa för att hålla den symboliska näsan över vattenytan. Vinter suger. Mars är inte en vårmånad, det är bara en påminnelse om att jag bor på fel bredddgrad. Våren? ja, den kommer i maj - om vi har tur.

Jag tröstar mig med denna matiga, mulliga soppa, kurar därefter ner mig under en filt i soffan och fortsätter drömma om spirande gräs, vårblommor, solsken och tunna skor,

Vintersoppa med italiensk inspiration - fegvego i sin prydno
(6 portioner)

"Fegvego" kallas numera det som inte är vegetariskt men däremot innehåller väldigt liten del animaliskt protein. I denna matiga soppa för sex personer består det fegvego i ett halvt paket bacon, samt kycklingbuljong. Den som så onskar utesluter givetvis det förstnämnda och ersätter den senare med grönsaksbuljong.

2 gula lökar, fint tärnade
3 morötter, fint tärnade
2 stjälkar selleri, fint tärnade
4 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 paket bacon, finhackat
0,25 tsk chili flakes
1 msk torkad oregano
olivolja
2 burkar hela tomater, mixade
6 dl vatten
2 hönsbujongtärningar
2 burkar cannelinibönor, sköljda
cirka 0,5 huvud savoykål, sköljt, rensat och grovt tärnat
0,5 tsk flingsalt
generöst med nymald svartpeppar
2 tsk råsocker

1. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta.
2. Tillsätt bacon, lök, morot, selleri, vitlök, chili flakes och oregano.
3. Sänk temperature, och stek på medelvärme under omrörning tills grönsakerna svettats färdigt och blivit glansigt genomstekta.
4. Häll i mixade tomater (en ren smaksak, men jag föredrar dem så), vatten, hönsbuljongtärningar och en extra skvätt olivolja i grytan.
5. Blanda allt, låt koka upp under lock och därefter puttra på medelvärme i 20 minuter.
6. Rör ned bönorna i grytan, och låt soppan koka ytterligare 10 minuter.
7. Lägg i savojkålen, tryck ned den i soppan med en slev så att den ligger överst i soppan utan att bli blandad.
8. Lägg på locket på nytt, och låt sedan savoykålen bli tillagad. detta tar cirka 10-15 minuter beroende på hur genomkokt du vill ha kålen.

Smaka av soppan, och servera med svartpeppar, parmesanost och en pepprig olivolja att ringla över. Jag brukar själv skämma bort familjen med nybakat bröd som tillbehör.

2 kommentarer:

  1. låter gott! ska genast prova,

    SvaraRadera
  2. Visst går den väl bra helt vegetarisk också? Om man skippar och ersätter buljonen med grönsakstärning och vad kan man ha istället för bacon tycker du? Jag ska ha en vegetarisk middagsbjudning och är hemskt intresserad av just denna rätt.

    Förresten, du som gillar fina grejer och märkesprylar precis som jag.
    Jag har gått med i en undersökningssite där varje undersökning ger poäng att handla märkesvaror för. Allt från Eva Solo till Le Creuset kan man plocka ut för poängen. Det är helt gratis och man kan få ihop till så jäkla mycket fint. Hittade länken här där det finns mer att läsa om det. Rekommenderar starkt! http://goo.gl/BepLJk

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...