På trettondagsafton bjöd vi på denna läckra soppa som förrätt. Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter ger en fin smak, och bidrar i synnerhet till att just denna soppa blev så lyckad.
Den som inte har tillgång till eller är förtjust i Ricard (eller annan typ av Pernod) gör rätt i att smaksätta soppan med en skvätt vitt vin. Jag som själv är oerhört svag för fänkål och anis tycker att den pikanta smaken av Ricard höjde soppan till en högre nivå.
Garneringen av fänkålsdill och rostade, hela fänkålsfrön är inte bara kosmetisk. Den bidrar i allra högsta grad till smakupplevelsen. Välj därför ett fänkålsstånd som har en ordentlig dillvippa.
Soppa på rostad morot, fänkål och lök
Hur tjock man vill ha sin soppa, det är givetvis en smaksak. Själv har jag svårt för när soppor blir för lika puré i konsistensen. Jag min ärligt talat inte exakt hur mycket buljong jag använde - pröva dig fram, helt enkelt.
Jag serverade soppan med spröda smördegspinnar med ost, som jag köper på Lidl. De är inte bara goda, utan har även en trevlig innehållsförteckning.
Soppa
6 morötter
1 fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
ca 1 liter grönsaksbuljong
0,5 dl vispgrädde
2 msk Ricard (Pernod)
svartpeppar
Garnering
fänkålsdill
1 tsk hela fänkålsfrön, lättrostade
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala morötterna och dela i stavar.
3. Ansa fänkålsståndet, och spara dillen till garnering. Skär bort det grövsta av roten och klyfta därefter fänkålen i inte alltför tunna bitar.
4. Skär löken i klyftor och skala vitlöksklyftorna.
5. Häll olivolja i en ugnsfast form och vänd grönsakerna i oljan i formen.
6. Rosta grönsakerna i ugnen i 20-30 minuter eller tills de mjuknat. Blanda runt dem i formen några gånger under tillagningen.
7. Förbered grönsaksbuljong i en separat gryta.
8. Rosta fänkålsfröna försiktigt i en torr stekpanna, och häl dem i en skål i väntan på att soppan ska garneras.
9. Häll de ugnsrostade grönsakerna i en kastrull, och häll över så mycket grönsaksbuljong så att den nätt och jämnt täcker grönsakerna. Lägg på ett lock, koka upp och låt småkoka tills grönsakerna är helt mjuka.
10. Mixa soppan helt slät.
11. Tillsätt Pernod (eller vitt vin) och grädde, och så mycket grönsaksbuljong som behövs för att soppan ska få den av dig önskade konsistensen.
12. Koka upp soppan på nytt, och smaka därefter av med svartpeppar.
13. Hacka fänkålsdilen precis innan sopan ska serveras.
14. Häll upp soppan i skålar, och strö över rostade fänkålsfrön och fänkålsdill.
Vilken härlig blogg! Så många recept jag måste pröva. Hittade hit när jag googlade recept på Nigel Slater recept...Tina
SvaraRaderahur många portioner är det?
SvaraRaderahej är du vaken
SvaraRadera