måndag 26 januari 2015

Gyoza på fläskfärs med salladslök, ingefära
och sesamolja (och en massa mer)

Väldigt gott, inte särskilt svårt, men kanske ändå lite pilligt för den ovane. Så kan jag sammanfatta tillverkning av gyoza. Väl värt besväret, och populärt hos hela familjen - med andra ord något jag gärna lagar igen.
' Nu har vi sjudit dumplings och friterat wontons förr, men detta kändes av någon märklig anledning väldigt mycket enklare. Kanske för att jag har mer rutin, och inte längre känner mig lika handfallen och icke-autentisk när det kommer till det vi lite slarvigt benämner som astatisk mat.

Gör dig besväret. Tag tid på dig, och låt dig inte stressas. Det är värt ansträngningen, det lovar jag.

Gyoza på fläskfärs med salladslök, ingefära och sesamolja
(4 generösa eller 6 mindre portioner)

färdiga gyozaark från asiatisk butik (40 stycken)

500 gram fläskfärs
0,5 tsk salt
5 dl mycket finhackad salladskål (enbart det gröna)
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 stjälkar salladslök, finhackade
1 tsk sesamolja
0,5 tsk chili flakes
0,5 tsk rörsocker
2 tsk röd misopasta

sesamolja + neutral olja till stekning (till exempel kallpressad rapsolja)

Dipsås
0,5 dl japansk soja
0,5 dl risvinäger
några droppar sesamolja

1. Blanda alla ingredienser tillsammans med fläskfärsen i en bunke till en jämn smet.
2. Slunga ned smeten i bunken några gånger, för att pressa ut luft.
3. Tag fyra gyosaark åt gången, och lägg små bullar av färsen (cirka 3 cm i diameter) på varje ark. (Håll under tiden resterande mängd gyozaark fuktiga genom att täcka dem med en lätt fuktad handduk, eller dubbelvikt fuktat hushållspapper.)

4. Blöt kanterna på arken med fingrar som doppats i vatten.
5. Vik ihop varje ark, och nyp sedan ihop till små pirogliknande knyten.

6. Hetta upp olja att steka i, och några droppar sesamolja, i en teflonpanna.
7. Lägg ned hälften av knytena i pannan och stek dem så att de får en brynt, gyllenbrun sida.
8. Häll över 0,5 dl vatten, lägg genast på lock, och låt gyoza ångkoka i någon minut tills de mjuknat men fortfarande har kvar sin form.
9. Lägg över på ett fat, torka ur pannan, och upprepa proceduren med resterande mängd gyoza.
10. Servera med dipsåsen.

3 kommentarer:

 1. Åh, det ser ju nästan lätt ut, får testa men tror inte mina blir lika snygga. :)

  SvaraRadera
 2. tänkte slänga iväg en liten hälsning, läste igenom HELA arkivet för några veckor sedan när jag var ledig (min sambo kan ha nämnt ordet besatt när han såg mig...) och jag tycker det var grymt inspirerande (och tycker nu att det är jobbigt att inte kunna läsa femtio inlägg om dagen...) samt kul att se (iofs bakvägen) att recept och bilder har utvecklats under tiden.
  och till sist tänkte jag tipsa om att världsgod dippsås till dumplings kan göras på mango chutney och soja, mängd smakas fram (och även folk som inte gillar mango chutney uppskattar den). åh, måste nog laga detta ikväll (har ALLTID dumplingark i frysen!)

  SvaraRadera
 3. Matarkivet: Jag viner tävlingen "sent svar på bloggkommentarer" - men det är faktiskt inte särskilt svårt :) !

  Maria: Alldeles för sent svarar jag på din fantastiska kommentar, som gör mig både stolt och överväldigad. Jag bloggar bara en bråkdel av det jag gjorde förr, men jag hoppas du ska hitta inspiration här även i frantiden :)!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...