söndag 18 januari 2015

Nyårsaftons punchglass med
punchmarinerade sultanarussin

Nyårsaftons punchglass var makalöst god, men den känns lika avlägsen som om i åt den för et halvår sedan. När en läsare som redan tidigare frågat efter recept emellertid på nytt hörde av sig med en försynt förfrågan, insåg jag att jag faktiskt bör blogga detta recept. Glassen blev trots allt oerhört lyckad.

Numera har jag börjat minska mängden grädde i mina; absolut inte av någon sorts önskan att minska fetthalten i sig, utan helt enkelt därför att jag upptäckt att konsistensen blir bättre på detta vis. Jag har ingen ambition att gå tillbaka och ändra gamla recept, men jag vågar påstå att alla glassrecept jag skapat viner på detta.

Glassen blir helt enkät smidigare, lite lättare att forma kulor av, och den hinna jag måste erkänna att jag (de goda smakerna till trots) ibland tidigare känt i gommen när glass avnjutits är ett minne blott med dessa nya proportioner.

Jag tillåter mig att vara lite vag i rekommendationen 0,75-1 dl punch. Det är en fråga om tycke och smak. Jusötare punch, desto mer vav drycken behövs, om den du använder är lyte spretigare kan det räcka med den mindre mängden.

Som vanligt tillsätter jag ett gelatinblad, som en försäkring, för konsistensens skull. Et blöad gelatin gör en deciliter vätska geleartad; sådana är proportionerna. Vill du inte ha gelatin i din smet, så kan du om du vill ta en eller två extra äggulor.

Lika gott på nyårsdagen - här snackar vi lyxrester.

Nyårsaftons punchglass med punchmarinerade sultanarussin
Jag började med russinen och lät dem ligga och suga åt sig punch i 1,5 dygn innan de skulle serveras. Rekommenderas å det varmaste.

Punchrussin
1 dl sultanarussin
0,75 dl punch

1. Blanda russin och punch i en plastpåse, och låt det vara lite svängrum kvar i påsen när du knyter den. Låt först russinen ligga i rumstemperatur ett par timmar; vänd påsen emellanåt.
Lägg in russinen i kylskåp tills de ska serveras.

Glassmet
5 dl vispgädde
'5 dl gammaldags mjölk
1,5 dl råsocker
1 vaniljstång, urskrapad
8 äggulor
0,75-1 dl punch (efter smak)
1 gelatinblad

1. Värm grädde och mjölk med vaniljstång i en kastrull. Vakta noga så att blandningen inte börjar koka.
2. Lägg gelatinbladet i blöt i generöst med vaten.
3. Vispa äggulor och socker fluffigt.
4. Blanda ned äggvispet i gräddmjölken under omrörning.
5. Vakta glassmeten noga medan den sakta värms upp. Rör flitigt och se till att det inte börjar oka. Du ,ärker med blotta gör när krämen långsamt blir tjockare.
6. Tag glassmeten från spisen och rör ned gelatinbladet. Blanda därefter med punchen.
7. Låt glassmeten svalna, i vattenbad eller rumstemperatur beroende på hur bråttom du har.
8. Smeten mår allra bäst av att få stå och svälla i kylskåp över natten.
9. Ställ in en burk eller form i frysen innan du kör glassmeten i glassmaskinen.
10. Kör glassmeten i glassmaskinen enligt instruktionen för just den maskin du använder.
11. Stjälp upp smeten i den kalla lådan eller formen, och låt sedan glassen stå i frysen i ett par timmar.
12. Servera med de punchmarinerade sultanarussinen, och exempelvis mandelflarn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...