Lika gott på nyårsdagen - här snackar vi lyxrester.
Nyårsaftons punchglass med punchmarinerade sultanarussinJag började med russinen och lät dem ligga och suga åt sig punch i 1,5 dygn innan de skulle serveras. Rekommenderas å det varmaste. Punchrussin
1 dl sultanarussin
0,75 dl punch 1. Blanda russin och punch i en plastpåse, och låt det vara lite svängrum kvar i påsen när du knyter den. Låt först russinen ligga i rumstemperatur ett par timmar; vänd påsen emellanåt.
Lägg in russinen i kylskåp tills de ska serveras. Glassmet
5 dl vispgädde
'5 dl gammaldags mjölk
1,5 dl råsocker
1 vaniljstång, urskrapad
8 äggulor
0,75-1 dl punch (efter smak)
1 gelatinblad 1. Värm grädde och mjölk med vaniljstång i en kastrull. Vakta noga så att blandningen inte börjar koka.
2. Lägg gelatinbladet i blöt i generöst med vaten.
3. Vispa äggulor och socker fluffigt.
4. Blanda ned äggvispet i gräddmjölken under omrörning.
5. Vakta glassmeten noga medan den sakta värms upp. Rör flitigt och se till att det inte börjar oka. Du ,ärker med blotta gör när krämen långsamt blir tjockare.
6. Tag glassmeten från spisen och rör ned gelatinbladet. Blanda därefter med punchen.
7. Låt glassmeten svalna, i vattenbad eller rumstemperatur beroende på hur bråttom du har.
8. Smeten mår allra bäst av att få stå och svälla i kylskåp över natten.
9. Ställ in en burk eller form i frysen innan du kör glassmeten i glassmaskinen.
10. Kör glassmeten i glassmaskinen enligt instruktionen för just den maskin du använder.
11. Stjälp upp smeten i den kalla lådan eller formen, och låt sedan glassen stå i frysen i ett par timmar.
12. Servera med de punchmarinerade sultanarussinen, och exempelvis mandelflarn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar