lördag 15 november 2014

Smaskens vego: kikärtsgryta med rökt paprika och kummin; vitlök- och chilistekt spenat och stekt ägg

Det här har varit en vecka då jag ätit vegetariskt till middag fyra av fem vardagskvällar. Närapå oavsiktligt, men det avspeglar vår nuvarande trend i köket. Jag älskar kött precis lika mycket som förut - tro inget annat. Jag har bara blivit än mer selektiv med vilken typ av kött jag vill konsumera. Dessutom ser jag det som en kulinarisk uppfostran och en utmaning att servera mer varierad kost till våra barn.

Mottagandet har varit överväldigande. Den här typen av mat är inte det minsta konstig att servera i vår familj. Det hade varit betydligt märkligare att slänga fram en stroganoff på sojakorv, köttfärssås på sojafärs eller quornfilé. Tro mig - sådana rätter hade fått tummen ned av vår fyrhövdade barnaskara.

Den typen av helfabrikat är inte min melodi. Jag lagar som alltid maten från grunden, och baljväxter är rena fröjden att arbeta med. Tacksamma att smaksätta, prisvärda och goda.

Detta var vår middag i måndags. Jag serverade ( som ni redan förstått) kikärtsgrytan med vitlök- och chilistekt spenat, som just nu är det godaste jag vet. Jag stekte en hel drös med ekologiska ägg, repade bladen av den fantastiska bunt koriander jag fyndade i butiken nära mitt jobb och hällde på en rejäl skvätt Cholula chipotlesauce.

Så jäkla gott. SÅ prisvärt, så mättande och så uppskattat.

Då känner sig matmamman i mig väldigt glad och nöjd.

Kikärtsgryta med ökt paprika och kummin; vitlöksstekt spenat med chili och stekt ägg (6 portioner)
1 stor gul lök, finhackad
smör och smakneural olja (tull exempel varmpressad rapsolja)
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk kummin, mortlad
1 tsk rökt, söt paprika
2 burkar krossade tomater
2 burkar kikärtor (motsvarar 300 gram)
1 tsk rörsocker
svartpeppar
chiliflakes efter smak

1. Värm smör och olja i en emaljerad gjutjärnsgryta.
2. Fräs lök, vitlök och kryddor på medelvärme tills löken mjuknat.
3. Häll över krossade tomater och blanda väl. Späd eventuellt med lite vatten.
4. Häll i kikärtorna och låt småkoka under lock i 25-30 minuter.
5. Tag av locket, smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt chili flakes.
6. Låt koka ihop om tomtsåsen känns lös.

Vitlök- och chilistekt spenat
smör
400 gram bladspenat
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten, finhackad chilifrukt (eller efter smak)
flingsalt

1. Smält smör i en traktörpanna.
2. Lägg i vitlök och chili, och frös hastigt utan att de tar färg.
3. Lägg i spenaten, och höj värmen.
4. Vänd runt spenaten i pannan så att den fräses med vitlöken och chilin.
5. Salta, och tillsätt gärna en extra klick smör.

Servera kikärtsgrytan och spenaten med basmatiris. Stek så många ägg som ditt sällskap önskar. Färsk koriander och Cholula chipotlesauce är givna tillbehör i vårt kök.

2 kommentarer:

  1. en fråga bara, menar du kummin eller spiskummin?

    SvaraRadera
  2. Hej! Det var faktiskt vanlig, hederlig kummin. Jättegott! Underskattad krydda.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...