lördag 2 april 2011

Jag kallar det tomat-bea


Vi skulle äta ryggbiff, för första gången på länge, och jag kände för att pröva en ny variant på bearnaisesås. Jag älskar hemlagad bea, och nu hade jag fått för mig att det borde kunna smaka bra att laga den på en blandning av tomatvinäger och rödvinsvinäger. Dessutom ville jag ha i färsk rosmarin, och inte minst avslutningsvis blanda i finhackade, soltorkade tomater. Låter det tokigt? Jo, men det var faktiskt riktigt gott.

Givetvis kunde jag inte avhålla mig från att också ha i dragon på slutet; det ska trots allt vara dragon i en riktig bea. Denna sås var lika god till köttet, som till att doppa klyftpotatis i.

Många drar sig från att laga till bearnaisesås för att det sägs vara så svårt. Och, ja - visst har det hänt att jag misslyckats, men numera använder jag mig av kylskåpskallt smör, och så struntar jag i allt prat om vattenbad. Det behövs inte. Var lätt på handen, men vispa noga, och lyft kastrullen från plattan med jämna mellanrum; det är mina bästa tips. Ja, och så är det bra att ha en kylskåpskall skål redo, att stjälpa ned såsen i, när den är klar.

Tomat-bea
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 20 minuter

0,25 dl Mutti tomatvinäger
0,25 dl rödvinsvinäger
0,5 dl vatten
0,5 + 0,5 dl finhackade, soltorkade, mjuka tomater
2 kvistar rosmarin, grovt hackade
2 schalottenlökar, grovt hackad
1 stor vitlöksklyfta, grovt hackad
10 vitpepparkorn, grovt krossade
2 äggulor, rumstempererade
cirka 125 gram smör, rumstempererat
flingsalt, vitpeppar

1. Reducera vinägern tillsammans med vatten, schalottenlök, vitlök, vitpeppar och rosmarin och hälften av tomaterna, tills knappt hälften av vätskan återstår. Sila av, låt svalna något, och blanda med äggulorna.
2. Använd er av plattans eftervärme från reduceringen, och höj den möjligtvis till svag värme. Blanda i de återstående tomaterna. Vispa äggule-och vinägerblandningen och börja klicka i smöret, medan du vispar kontinuerligt.
3. Klicka i mer smör, och höjd sedan värmen ytterst lite, medan du noga vispar. Tveka inte att lyfta kastrullen från plattan medan du vispar, för att på så sätt hålla kontroll på temperaturen.
4. Slutligen får såsen en fyllig och fin konsistens. Häll då genast över den i en skål.

6 kommentarer:

 1. Lät ju kanon - bea är såsernas sås som låter sig varieras i det oändliga, den här åker upp på min lista

  SvaraRadera
 2. Silver: Såsen var lite för kall på bilden, därav konsistensen - men den var fin, pröva absolut!

  SvaraRadera
 3. Det är tackvare dina uppmuntrande ord om att det är lätt att göra beasås och majonäs som jag äntligen har börjat göra det själv. Förra veckan blev en riktig höjdare matmässigt med alla nya kunskaper. Tack!

  SvaraRadera
 4. Maria: Tusen tack, vilken otroligt fin komplimang du ger mig så här på måndagsmorgonen! Härligt att kunna inspirera. Tack för att du ta dig tid att delge mig detta, det uppskattas oerhört!

  SvaraRadera
 5. Låter gott! Det finns en "tomat bea" på riktigt, du är helt rätt ute...;-) Den heter Choron sås efter franske köksmästaren Alexandre Étienne Choron. Här är en länk http://sv.wikipedia.org/wiki/Bearnaises%C3%A5s

  SvaraRadera
 6. Kinna: Tack! Det ante mig, inget är nytt under solen ;-). Rasande gott med tomatvinäger i, måste jag säga!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...